Op 19 augustus kregen wij goed nieuws! Minister Bruins heeft besloten twee onderzoeken goed te keuren naar het effect van langdurige oefentherapie bij mensen met RA en axiale SpA die daardoor ernstige functionele beperkingen ondervinden. Dat klinkt ingewikkeld en dat is het ook. En toch is het een belangrijke stap in de goede richting.

Sinds 2012 strijden wij al om fysiotherapie voor mensen met reuma weer vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering. Wij vinden dat fysiotherapie essentieel is voor mensen met reuma die de behandelingen nodig hebben. In de afgelopen jaren hebben we op diverse manieren hiervoor aandacht gevraagd. Zo hebben we verschillende meldpunten geopend en een Reumanifest overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. Gelukkig zijn veel partijen het met ons eens dat fysiotherapie voor mensen met reuma werkt.

Hobbel op de weg

Maar een grote hobbel is dat behandelingen alleen worden toegelaten door het Zorginstituut als wetenschappelijk is aangetoond dat ze effectief zijn. Het Zorginstituut adviseert de minister van Volksgezondheid over de vergoeding van behandelingen uit de basisverzekering. Behandelingen moeten niet alleen werken, ze moeten ook kosteneffectief zijn. Dat wil zeggen dat de uitgaven aan behandeling met oefentherapie ervoor moeten zorgen dat andere zorgkosten – zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname – lager worden.

Bewijzen dat oefentherapie werkt

Na veel getouwtrek gaf het Zorginstituut vorig jaar de mogelijkheid om onderzoek te doen bij een kleine groep mensen met RA en Axiale SpA om wetenschappelijk aan te tonen of oefentherapie effectief is én kosteneffectief. Oefentherapie vormt een onderdeel van fysiotherapie. Oefentherapie kan door een fysiotherapeut worden gegeven, maar ook door een zogenoemde oefentherapeut die werkt volgens de methode Mensendieck of Cesar.

We hebben er bewust voor gekozen om voor deze beperkte groep een aanvraag voor onderzoek in te dienen. Een kleine groep, maar wel een groep mensen voor wie fysiotherapie erg noodzakelijk is. We zijn daarom heel bij dat we deze onderzoeken nu mogen laten uitvoeren. Het lijkt een kleine stap in ons doel om fysiotherapie vergoed te krijgen voor alle mensen met reuma die het nodig hebben. Maar het is een belangrijke stap die over vier jaar duidelijkheid moet geven over de effectiviteit van fysiotherapie voor deze specifieke groep.

Wat doen we nog meer?

Intussen blijven we van mening dat fysiotherapie voor alle mensen met reuma die het nodig hebben, moet worden vergoed uit de basisverzekering. Daarom hebben we onlangs samen met het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) aan wetenschappers gevraagd: ‘Wat is het effect van fysiotherapie op (arbeids)participatie bij ontstekingsreuma?’.

Verder nemen we deel aan werkgroepen die behandelrichtlijnen ontwikkelen en brengen we het belang van goede reumazorg en van fysiotherapie daarbij onder de aandacht. Ook werkt ReumaNederland samen met zorgverzekeraars aan pilotprojecten voor goede beweegzorg.

De twee onderzoeken naar langdurige fysiotherapie bij RA en axiale SpA vormen dus een van de stappen in onze strijd voor toegankelijke fysiotherapie voor mensen met reuma. Toch is het een mijlpaal waar we trots op zijn!

Zodra er meer informatie is over het aanmelden voor beide onderzoeken, plaatsen wij dit op onze website.

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van ReumaNederland. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

 • Weet je wat ik al fijn zou vinden?
  Als ze zwemmen zouden vergoeden.
  1 je traint je lichaam zonder kracht.
  2 je krijgt mee spierconditie.
  3 je komt uit je isolement.
  4 minder fysio nodig want je sport.

  • jammer dat fybromyalgie nog niet vergoed wordt heb dit jaar een val gemaakt en daardoor moet ik nu meer fysio dn normaal gebruiken heb nu maar gezegd alleen mijn armen en mijn rug moet maar wachten tot volgend jaar want mijn behandelingen zijn op zou onbeperkt moeten zijn maar er is in nederland niet een zorgverzekering die dat vergoed heb een uitkering en kan t nl niet zelf betalen

  • In de aanvullende verzekeringen zijn vergoedingen te vinden voor hydrotherapie. En met een lidmaatschap van de RPV ter plekke is er ook vaak gelegenheid voor therapeutisch zwemmen….ook dat wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

   • Willy van den broek says:

    Dat is echt niet zo ben voorzitter van de reuma vereniging sudwest Fryslân en zit bij de friesland zorgverzekering die eerder ook nog onbeperkt fysio gaf en nu maar 30 behandelingen wat veel te weinig is
    En de hydrotherapie hebben ze 2 jaar geleden afgeschaft daar krijg je niets meer voor.
    Lang leve de verzekering die niet meer op komen voor reuma patiënten

  • Ben het ermee eens het is drempelverlagend want het is best duur. Ik zem wel eens in warm water maar heb een uitkering en dan is elke euro er een. Sarcoidose, wajongoud
   Groetjes wilma

  • S Hijmering says:

   Daar ben ik het helemaal mee eens.
   Ben de hele zomer al niet goed en dan beweeg ik weinig .
   En de pijn wordt daardoor erger.
   Ik word zelfs nachts wakker van de pijn en dan ben ik zo vreselijk moe de hele dag.

  • Ik zit op therapie zwemmen en heb daar heel veel baat bij Dus hoop ik ook dat zwemmen vergoed gaat worden en zeker als therapie zwemmen vergoed gaat worden

  • Riekje Toorenaar says:

   Ik zwem 1x per week met de reumaclub in verwarmd water.
   Dit werd altijd vergoed door mijn verzekering. Plots werd de vergoeding stop gezet. Reden: er werd geen les gegeven door een fysiotherapeute. Onze juf geeft prima les. Alle spiertjes van hoofd tot tenen krijgen een beurt. Raar dat de vergoeding is stop gezet. Misschien kunnen jullie dit veranderen zodat iedereen met reuma kan komen zwemmen.

  • Pieter-Jan IJskes says:

   Oh dat zou te gek zijn,als zwemmen vergoed zou worden.
   Ik heb zelf Psoriasis Artritis…
   Fitness gaat me moeilijk af,maar zwemmen zou een uitkomst voor mij zijn…

   • Ik heb vreselijke
    pijnen in mijn
    lichaam,ik heb 2
    maanden geleden
    een zg peperpleister
    behandeling gehad
    voor mijn handen en
    sindsdien is de pijn
    daar weg,Maandag
    krijg ik dat voor mijn
    voeten en hopenlijk
    met hetzelfde resultaat.
    Er moet telkens 2
    maanden tussen zitten,
    En als laatste is mijn
    rug aan de beurt,ik heb
    er alle vertrouwen in
    gezien het eerste
    resultaat.

  • Gonny Scholman says:

   Zwemmen is in alle opzichten een geweldige activiteit, in het water vrijwel geen pijn, het is alleen te duur om dit op een structurele basis te beoefenen dus een geldelijke bijdrage hiervoor is zeer welkom.

  • Gonny Scholman says:

   Zwemmen is in alle opzichten een geweldige activiteit, in het water vrijwel geen pijn, het is alleen te duur om dit op een structurele basis te beoefenen dus een geldelijke bijdrage hiervoor is zeer welkom.

   Naar mijn weten is dit nog niet eerder door mij gepubliceerd.

  • Helena en Jan v Duuren Lambregts says:

   Mijn man er ik hebben jaren 2 tot 3 x in de week zwemoefeningen gehad ,waar we beide onze beweeglijkheid uit haalden . Het ging ergveel beter met ons in die periode . Maar zodra het stopte ,hadden we minder kracht en meer pijn bij het bewegen . We moeten meer medicatie en meer naar de artsen en ziekenhuizen . Wij hopen dan ook dat het bewegen in warm water terug komt in het basis pakket ,want zelf betalen kunnen wij het niet .

  • Neeltje ik heb Ra,en spierreuma ik heb heel veel last bijwerkingen van medicatie, heb nu een tens in gebruik en iedere weer een injectie Roactemra,en als de pijn niet te houden is Diclofenacnatrium 75 mg maar dit niet te vaak in verband de bij werkingen.
   En ja een bewegings progamma bij de fysiotherapie doet wonderen, geeft geeg bij werkingen, geeft
   Minder pijn, minder medicijnen dus ook geen bijwerkingen,
   Waarom moeten ze nu nog naar denken, en en een aantal van ons op de proef stellen.
   Terwijl wij allemaal gewoon heengaan ziet dat de FYSIOTHERAPIE VOOR REUMA PATENTEN GEWOON WEER IN DE BASIS VAN ONS ZORGVERZEKERING MOET TERUG KOMEN, sorry maar onze prijs is al zo hoog, PIJN.

   • Kom op, we leven in 2019,
    Toch niet meer in de jaren 50,
    Mensen met een chronische ziekte maakt niet uit wat voor zieke dat is, Wij MOETEN volledig in het basispakket te zitten en alles moet gewoon volledig vergoeding worden, we hebben al problemen zat, Leven met pijn en verdriet dat voelt alleen mensen die hier onder lijden, ik zeg kom voor je zelf op, want een ander doet dat niet.
    We zijn net proef konijnen zo voelt dat soms bij mij.

    • Theo vd Logt says:

     ik moet eigenlijk voor de 4de keer geopereerd worden aan mijn rug (lumbale stenose) en dat kan niet meer(zenuwpijn met steeds meer uitval) ,dus lopen en staan wordt steeds minder ,tot het helemaal niet meer kan,met veel pijn!en dit wordt niet als chronisch gezien betreft fisio want dan zou het onbeperkt zijn!Dus moet ik het doen met 30 behandelingen en dat is niet te doen!!

  • Johanna Noordhoek says:

   Ergotherapie is ook reuze belangrijk voor deze groep patienten.!! Er zijn goede resultaten mee te bereiken. Heb ervaring. Werken er ook ergotherapeuten in uw programma??

  • Ik heb ook bijzonder veel baat bij 50+fitnesszwemmen. Ik ben Bechterewpatiënt en heb daarnaast veel last van uitstralingspijn , dode tenen e.d. waardoor lopen verschrikkelijk pijnlijk is. In het zwembad niets van dat al. Zowaar een voldaan (ephidrine) en moe gevoel na dat uurtje

  • Helemaal met je eens!
   Dat heb ik een tijdje ook in Dijkzigt ook gedaan, Als onderdeel van de fysio.

   Dus We hebben geen wetenschappers nodig om uit te leggen wat we voelen of wat we nodig hebben om te kunnen functioneren.

   Waarom zouden ze wetenschappers betalen “om uit te vinden wat wij fibromyalgie en andere reumapatienten al weten??”

 • De Henau Micheline says:

  Hallo,
  Na 7j. Inactiviteit nu dagelijks naar het zwembad vr lichte oefentherapie.
  Dagelijks: omdat ik daarna een paar uren minder pijn heb en ook mede de reeds genoemde voordelen.
  Gewoonweg even een goed gevoel. Dat is de inspanning waard. 🙂

 • Fysiotherapie helpt echt, ik heb al bijna 40 jaar RA en daarnaast Sjögren.
  Fysio moet weer vanuit de basis worden vergoed.
  Ik heb een goede aanvullende verzekering en recht op 27 behandelingen per jaar, dat is veel té weinig. Mede daardoor lever je steeds meer aan kwaliteit in.

  • Ik heb ook Ra. Door 2x fysio pw kom ik de week goed door. Krijg 27 x vergoed en de rest betaal ik zelf helaas. Heb ook 2 kunstheupen door artrose. Dus wat zou het geweldig zijn als het gewoon in het basispakket komt.

 • Jammer dat het niet voor alle reumatische aandoeningen geldt. Die ervaren ook ernstige beperkingen.
  Fijn voor deze kleine groep.
  Maar het voelt voor ij oneerlijk .

  Ik vind eigenlijk iedereen fysio of niemand.

  Ik krijg ook geen fysio meer omdat het niet te betalen is bij alle andere eigen bijdragen.

  • Helemaal mee eens,voor mensen met Artrose wordt er geen zwemmen ,te weinig fysio vergoed.Ook zou het fijn zijn als Reumakuren voor ons vergoed zouden worden.

  • Wijnanda Kramer says:

   Daar heb je helemaal gelijk in, ik VIND dat ook niet eerlijk. Doordat ik hypermobiel ben heb ik eigenlijk constant fysio/zwemmen nodig maar dat is zonder vergoeding niet haal baar.

 • Ben het ermee eens het is drempelverlagend want het is best duur. Ik zem wel eens in warm water maar heb een uitkering en dan is elke euro er een. Sarcoidose, wajongoud
  Groetjes wilma

 • Heb RA en heb veel baat gehad met trainen op toestellen onder leiding van een fysiotherapeut. Sinds Oktober 2018 moest ik stoppen omdat de dure aanvullende verzekering maar 27 behandelingen toestaat en ik met alleen AOW de kosten voor
  eigen rekening niet kan betalen. Gevolg is dat ik nu veel meer pijn en kramp heb.

 • Edith Prins says:

  Ik heb in 2018 een heel jaar gevochten om meer fysiotherapie te krijgen tot aan het mailen naar de minister (die nooit zelf terug mailt) ik kwam op 0 uit. Ik heb fibromyalgie en artrose in beide knieën plus generaliseerde enthesopathieen. Vooral bij het laatste heb ik enorm baat bij fysiotherapie.Ook pogingen gedaan om het laatste soort reuma op de chronische lijst te krijgen helaas ook niet gelukt. Ik wens en hoop dat jullie meer geluk hebben.

 • M.N. Engelen says:

  Ik heb al jaren Bechterew en fibromyalgie en kreeg altijd fysiotherapie vanuit de basis verzekering. Nu heb ik dit al 5 jaar niet meer maar ik kan steeds slechter slapen en lopen want de pijn is enorm toegenomen, hopelijk komen de behandelingen voor Reuma weer in het basispakket.

 • Petra drent says:

  Sinds kort weet ik dat ik zoals omschreven staat in de uitslag vd röntgenfoto duidelijke denegratie en veranderingen heb laag lumbaal de fysiotherapeut waar ik kwam had dat al eerder geconstateerd dan de huisarts mijn opmerking is dus daarbij als je dit nog maar net weet dan ga je opzoek naar hoe ga je hiermee om is dat atrose? Welke pijnstillers? Fysiotherapie? Oefentherapie? Hoe vaak? Zelf doe ik nog medisch fitness maar wat weten huisartsen of toevallig de mijne er weinig van

 • Zou wel mooi zijn als dit voor het einde van het jaar geregeld is zodat mensen de zorgverzekering er op aan kunnen passen. Anders sluiten ze een duurdere verzekering af terwijl therapie vergoed wordt.

 • Heb psoriasis Artritis .heb al 7 j geen oefen en fysiotherapie meer .voor heen 3x Per week . mijn gezondheid is er op achteruit gegaan kan me die kosten voor beweging en fysio zelf niet permitteren ,(Wajong uitkering) .slik nu veel meer medicatie . door de metoject vaker problemen met lever .zelf probeer ik door wandelen in beweging te blijven maar dat is in middels ook al een probleem geworden slijtage in knieën voeten en heup. Door dat ik nu , na vele jaren goed bewegen bijna geen beweging meer heb , is er nu ook nog een pacemaker bij .denk dat de kosten nu flink hoger zijn dan de kosten voor groeps bewegings therapie onder begeleiding , aangepaste schoenen en de kosten van de vele ziekenhuis afspraken pijn blokkades enz .

 • Als ik de media moet geloven moet het onderzoek 1 oktober van start gaan, dit gedurende 4 jaar.
  Dan ben ik wel benieuwd wanneer de patiënten uit deze doelgroep te horen krijgen hoe zij zich aan kunnen melden.
  Ik heb zelf al 10 jaar RA, in de beginfase dus nog kunnen profiteren van onbeperkte fysio. Naarmate de zorgverzekeraar het aantal behandelingen mindert merk ik dat ik meer last heb gekregen.

 • Cjpkarremans says:

  Ik heb reuma in mijn gewrichten en verkrampte in mijn spieren
  Zins ik niet meer zwem kom ik aanmerking zwem therapie onder
  Begeleiding

  Gr keees

 • Is er al meer bekend over wanneer mensen zich hiervoor kunnen aanmelden? En ik begreep van mijn fysiotherapeut dat er jaren geleden al eens n onderzoek fysiotherapie bij Bechterew patiënten is uitgevoerd! Dus waarom weer opnieuw?
  Beter zou zijn dat er niet weer 4 jr gewacht moet worden ivm onderzoek of fysiotherapie/ zwemmen wel effectief is bij Reumapatiënten of anderen chronisch zieken.

 • Lees dat de zorgverzekeringen de fysiotherapie vergoedingen ook nog eens omlaag doen ipv omhoog. Dit jaar nog 27 behandeling volgend jaar (2020) worden het er maar 15. Is toch nie meer normaal.
  Een duurdere verzekering kan ik niet afsluiten omdat ik maar een uitkering heb en alles al zo duur is. Wordt tijd dat er eens iets aan gedaan wordt.

 • Theo vd Logt says:

  3x ben ik geopereerd aan lumbale Stenose onder in de rug !
  na laatste MRI bleek dat het eigenlijk weer moet maar dat doen ze niet meer(te gevaarlijk) Met als gevolg dat mijn lopen steeds minder wordt,ik loop liever niet meer omdat dat veel te veel pijn opleverd! Mijn toekomst is dwarslaesie en ik zit nu in een zeer zenuw pijnlijke situatie! Met telkens meer uitval!Nu krijg ik vanaf begin september Geen vergoeding van de fisio meer,omdat dit niet als chronisch aangemerkt wordt ! Is daar helemaal niets aan te doen? Want fisio verzacht voor mij de pijn!!

 • Ben voor mijn moeder haar mogelijkheden aan het uitzoeken mbt hydrotherapie; zij heeft reuma en heeft daar veel baat bij. Nu wordt dit dus slechts 9 of max 13 x vergoed vanuit een aanvullende verzekering (ook al extra maandelijkse lasten). en moet ze de rest zelf betalen. Met een karige aow uitkering is dat voor haar niet te betalen (zeker niet als ze ook ergens anders fysio o.i.d. voor nodig zou hebben, wat ook weer daar vanaf gaat…). Echt waardeloos hoe het zorgstelsel in Nederland uitgekleed is en steeds meer versobert!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *