Samen met Stichting Bechterew maakten we een film waarin reumatoloog Irene van der Horst uitlegt dat de nieuwe naam voor de ziekte van Bechterew, axiale spondyloartritis (axiale SPA) is. Verder vertelt zij waarom de naam is veranderd en wat de reden is dat axiale SPA vaak zo laat wordt vastgesteld. Natuurlijk komt het onderwerp bewegen eveneens in de film aan bod.

De primeur van het filmpje was op 1 april tijdens het jaarlijkse internationale volleybaltoernooi van stichting Bechterew in Beweging. Een week later, op 8 april, lieten we deze film ook zien tijdens onze besturendag (op deze dag kwamen bestuursleden van lokale reumapatiëntenverenigingen bij elkaar voor informatie en inspiratie). De reacties op de film waren op beide dagen positief.

De nieuwe naam krijgt op deze manier meer bekendheid. Temeer omdat een film snel te delen is via internet. Zo staat deze film op ons You Tube kanaal, op onze website en nu ook op ons blog.

We lopen al langer rond met het idee om ons informatiemateriaal ook op andere manieren vorm te geven. Het maken van een film is daar een van. We willen meer experimenteren met films. De ene keer is het een voorlichtingsfilm, een andere keer interviewen we iemand of maken we een animatie.

Wat vinden jullie van deze manier van voorlichting geven? We horen het graag. Laat je reactie hieronder achter.

 

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Reacties

  • Ik heb al heel veel jaren vreselijke pijnen aan mijn rug maar ook aan mijn spieren en pezen naast mijn ruggegraat. Op de nucleare scan was te zien dat dit was aangetast, betekent dit nu dat ik deze ziekte heb of niet, ik heb nog heel veel andere klachten.

    • Beste Jacqueline, wat vervelend dat je zoveel klachten hebt. Het beste wat je kunt doen is overleggen met je huisarts en vragen of je een verwijzing naar een reumatoloog kunt krijgen om te beoordelen wat er precies aan de hand is. Wij zijn geen artsen en kunnen geen diagnose stellen. ~Annemiek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *