Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag waar de positie van de vrouw in de samenleving extra aandacht krijgt. In Nederland doen we het goed. Maar, het kan in de gezondheidszorg nog veel beter. Dat werd gister duidelijk op het congres ‘De toekomst van de gezondheidszorg’, georganiseerd door WomenInc.

Wist je dat vrouwen vaak andere bijwerkingen van medicijnen ervaren dan mannen? En dat een diagnose, zoals een hartinfarct, soms niet of veel later wordt gesteld doordat vrouwen ‘atypische’ klachten hebben vergeleken met mannen? En dat de effecten van stress zich ook anders uiten? Zo krijgen mannen vaker last van een hoge bloeddruk maar krijgen vrouwen vaker een auto-immuunaandoening of psychische klachten. En daar komt ook nog bij dat het vaak vrouwen zijn die langdurig mantelzorg naast het werk verrichten, waardoor ziekteverzuim op de loer ligt. Genoeg redenen om te kijken wat we kunnen veranderen om de zorg voor iedereen, jong, oud, vrouw of man, op maat te kunnen maken.

Bij het Reumafonds hebben we hier ook bij stilgestaan. Reumatische aandoeningen komen vaak bij vrouwen voor. Dan is het toch gek dat veel onderzoek naar bijvoorbeeld medicijnen wordt gedaan met mannelijke proefpersonen? Daarom hebben we sinds dit jaar als speerpunt opgenomen dat klinisch of translationeel onderzoek dat genderverschillen meeneemt, prioriteit krijgt.
Ook staan de inzichten over specifieke reumatische aandoeningen niet stil. Zo hebben we vorig jaar de informatie rond axiale spondyloartritis (ziekte van Bechterew) aangepast. Vroeger stond die aandoening namelijk bekend als een ‘jonge-mannen ziekte’. Maar niets is minder waar.

Gelukkig is er ook bij steeds meer reumatologen aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om reumatische aandoeningen en het werken en leven ermee. IMG_0496Reumatoloog Irene van der Horst-Bruinsma maakt zich hier ook hard voor. Zij heeft op het congres haar ervaringen uit de praktijk en onderzoek gepresenteerd. Maar er blijven nog veel vragen. En er is nog veel werk te doen.

Daarom is het goed dat het zorgveld de kansen en uitdagingen van de gendersensitieve gezondheidszorg op 7 maart breed omarmd heeft. En dat minister Schippers 12 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor meer onderzoek naar vrouwen in de gezondheidszorg. Zodat we met z’n allen kunnen werken aan een nog betere zorg voor iedereen.

Marije HulsingaIk ben Gertie, belangenbehartiger van het Reumafonds. Ik vind het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte en in het bijzonder mensen met reuma, een sterke positie hebben in de maatschappij. Je kunt hier meer over me lezen.