Misschien heb je er wel eens van gehoord: Het jaarlijkse Europese reumacongres, genaamd EULAR (EUropean League Against Rheumatism). Vandaag begint de EULAR 2016 in Londen. Op EULAR bespreken wetenschappers, artsen, zorgverleners, bedrijven en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen in de behandeling van reuma en het leven met reuma. Ook delen reumapatiëntenorganisaties uit heel Europa tijdens het PARE-congres, dat tegelijkertijd plaatsvindt, hun projecten en campagnes hoe je bijvoorbeeld het beste kan opkomen voor de belangen van reumapatiënten. Ook het Reumafonds zal aanwezig zijn. De komende dagen houden we je elke dag op de hoogte van dit congres via dit blog!

Waarom EULAR?

Je staat er waarschijnlijk niet elke dag bij stil, maar als je een vorm van reuma hebt, dan ben je niet alleen. In Nederland leven er al bijna 2 miljoen mensen met een vorm van reuma, maar in heel Europa samen leven er zelfs 120 miljoen mensen met reuma! Daarom bundelen Europese artsen, onderzoekers en patiëntenorganisaties hun krachten en leren van elkaar tijdens het EULAR en PARE congres. Want het is natuurlijk zonde om alle kennis die je opdoet voor jezelf te houden. Zo ontmoet je veel interessante mensen, leer je heel veel en krijg je veel inspiratie van andere patiëntenorganisaties en hun initiatieven.

Wat presenteert het Reumafonds op EULAR?

Dit jaar presenteert het Reumafonds drie ervaringen die we het afgelopen jaar hebben opgedaan. Zo zal mijn collega Nique in een presentatie uitleggen aan patiëntenorganisaties hoe we de besloten Facebook groep ‘Samen Reuma’ hebben opgezet. Rianne zal een poster presenteren over hoe we in november en december mensen met reuma zo goed mogelijk hebben geïnformeerd over de zorgverzekeringen en Gertie zal een poster presenteren over hoe we hebben gepleit voor betere patiënteninformatie rond de introductie van biosimilars en switchen. Daarnaast zal een trainer van ReumaUitgedaagd! een poster presenteren over de nieuwe online training en hoe deze wetenschappelijk wordt onderzocht. En natuurlijk gaan we weer veel leren van nieuwtjes uit wereldwijd reumaonderzoek en van andere reumapatiëntenorganisaties!

Wat zou jij graag willen weten?

Als je het leuk vindt, kun je EULAR nieuws ook zelf volgen via Twitter. Volg dan #EULAR2016. En zoals ik al zei, houden mijn collega’s en ik je graag op de hoogte van EULAR nieuws op dit blog. Maar daar hebben we ook jouw hulp bij nodig: waar zou jij graag meer over willen weten?

Reuma NederlandIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!