Bij de behandeling van reumatische aandoeningen denk je vaak als eerste aan medicijnen. Maar reumazorg is veel breder, denk bijvoorbeeld aan oefentherapie en podotherapie. Bij sommige reumatische aandoeningen kun je ook aan een reumakuur denken. En daar vertel ik je graag meer over. ‘Een reumakuurreis, dat is toch een wellnessvakantie waarin je dagelijks in een warm bad mag liggen en daarna kunt uitrusten?’, deze en andere misverstanden over reumakuren kom ik helaas nog vaak tegen. Maar, niets is minder waar!

Waarom je vakantie gebruiken om te gaan kuren?

Reumakuren zijn 2-3 weken durende multidisciplinaire kuurprogramma’s die op maat worden gemaakt en die begeleid worden door een arts. Het is vaak een intensieve mix van (individueel of in een groep) bewegen, oefentherapie en andere behandelingen zoals radontherapie en balneotherapie. Het is dus hard werken en kan erg zwaar zijn. Dit terwijl je vaak je vakantiedagen ervoor gebruikt. Bovendien ben je weg van huis en word je tijdens de kuur regelmatig geconfronteerd met je (fysieke) grenzen. Dit kwam ook naar voren tijdens een bijeenkomst over reumakuren met ervaringsdeskundigen. Zo gaf iemand die net terug was van een reumakuur aan: “Een reumakuur laat je inzien hoe je lichaam werkt, maar je kunt ook tegen de beperkingen van je lichaam aanlopen, zoals tijdens de oefentherapie. Dit kan emotioneel zijn. Een reumakuur kan dus psychisch ook veel los maken.” Je vindt bekende reumakuuroorden in bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Montenegro en er zijn ook twee kuuroorden in Nederland.

De wetenschap over reumakuren

Mensen met reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (axSpA) zoals de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica kunnen veel baat hebben bij een reumakuur. Hier is het meeste wetenschappelijke onderzoek naar gedaan. Maar ook andere mensen geven aan dat zij baat hebben bij kuurprogramma’s, zoals voor artrose of fibromyalgie. Overigens is een kuuroord en/of kuurprogramma vaak gespecialiseerd in bepaalde (reumatische) aandoeningen. Let dus goed op dat je een reumakuur kiest die past bij je aandoening.

Veel zorgverzekeraars stoppen met vergoeden van deze reumazorg

De afgelopen jaren hebben we bij het Reumafonds gemerkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken of ze nog wel een reumakuur kunnen volgen. Elk jaar worden de vergoedingen in de aanvullende verzekering hiervoor minder en afgelopen jaar meldden zowel Agis (Zilveren Kruis) als CZ dat zij per 2016 stoppen met deze vergoedingen. Wel hebben beide verzekeraars voor hun huidige verzekerden dit jaar nog een overgangsregeling. Veel mensen gaven bij ons en CZ aan teleurgesteld te zijn in deze beslissing, want zij hebben 3-6 maanden baat van een reumakuur. Daarom hebben we dit jaar in onze gesprekken met zorgverzekeraars over reumazorg ook de voordelen van reumakuren onder de aandacht gebracht. We hopen dat zij het belang van de vergoedingen van reumakuren inzien zodat ook volgend jaar mensen met reuma kunnen gaan kuren!

Nieuwe informatie op de Reumafonds website

Om de misverstanden over reumakuren uit de wereld te helpen, hebben we op onze eigen website de informatie hierover vernieuwd. Zo kun je lezen waar een kuurprogramma uit bestaat, wat de effecten bij reumatische aandoeningen (kunnen) zijn en waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden als je een kuur wilt boeken. Laat het ons weten als je nog specifieke informatie mist!

Deel jouw kuurervaringen!

Tijdens de bijeenkomst over reumakuren, vatte een mevrouw die jaarlijks gaat kuren haar ervaringen zo samen: “Je krijgt een boost als je na afloop van je kuur (met je kuurarts) de lichamelijke effecten van de kuur kunt zien.” We zijn ook heel erg benieuwd naar jouw ervaringen. Heb jij wel eens een kuurprogramma gevolgd? Of wat houdt je tegen? Of misschien ga je wel ieder jaar. En wat zijn de effecten bij jou? Geef je reactie hier onderaan het blog!

Marije HulsingaIk ben Gertie, belangenbehartiger van het Reumafonds. Ik vind het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte en in het bijzonder mensen met reuma, een sterke positie hebben in de maatschappij. Je kunt hier meer over me lezen.

Reacties

 • Mag ik vraag aan u. Ik wil graag help voor mij. Ik wil graag specialist warm water zwembad. Ik woon uit ‘s-Hertogenbosch. Maar ik liefst vljj bij buurt ‘s-Hertogenbosch. waar is goede warm water zwembad?

 • Greetje van der Plaats says:

  Zou graag willen weten welke sport verstandig is met ernstige progressieve RA. 10 operaties en vastgezette gewrichten.
  Water van zwembad is vrij koud daardoor veel last van verkranping.
  Mvg Greetje

  • Welke sport verstandig is, is op afstand moeilijk te zeggen. Je kunt dit het beste met een fysiotherapeut of met je arts overleggen. Die kan je daarin het beste adviseren. Verder geef je aan dat het water van een zwembad koud is, maar je kunt ook in een verwarmd bad oefeningen doen. Ook hiervoor kun je het beste advies vragen bij een fysiotherapeut of eens bij de plaatselijke reumapatiëntenvereniging vragen of ze dit aanbieden.
   Vriendelijke groet,
   Anne Marie

  • Hallo Greetje,

   Ben ook reuma patiënt v a mij 36 jaar,actrose in heel mijn lichaam.

   Heb een aanrader voor. Misschien is Keuroord Arsen [limburg]iets voor je erg warm water met massage in het water, hotel kamer er bij ,kan zo met de rolstoel naar het bad rijden.

   Groet Martha klok

 • Beste meneer, mevrouw, is er nog overleg tussen de zorgverzekeraars en het ministerie over de chronische indicatie voor reumapatiënten? Ik heel baat bij de fysio en de oefeningen in de zaal. Helaas heb ik maar 36 behandelingen in de ziektekostenverzekering. Het is niet mogelijk om onbeperkt fysio te krijgen. Dit is wel intriest dat ik in dit welvarend land geen behandeling kan krijgen die zo doeltreffend werkt.

  • Hoi Gertje,

   Wat fijn dat je veel baat hebt van de oefeningen bij een fysiotherapeut. Zoals je misschien wel weet, benadrukken we bij het Reumafonds al enige jaren hoe belangrijk fysiotherapie is voor mensen met een vorm van reuma. En daar helpt jouw verhaal ook bij. Minister Schippers laat op dit moment door het Zorginstituut onderzoeken of een vergoeding van fysiotherapie bij een aantal reumatische aandoeningen in het basispakket kan worden opgenomen. Zodra er weer nieuwe ontwikkelingen te melden zijn en we kunnen reageren op hun advies zullen we hieraan ook op het blog aandacht besteden!

   • hennie hoogkamer says:

    Alles wat men met verbruikt en zelf moet betalen kan dit terugvragen bij de belasting. Weliswaar moet men het dan voorschieten wat overigens niet iedereen kan. Maar het is een mogelijkheid.

   • Het is te hopen voor alle reumatische aandoeningen. Ben bang dat ik met Arthritis psoriatica weer naast de boot vist. Als ze zelf de fysiotherapie, hydrotherapie moet gaan betalen is dat voor de meeste patienten niet te doen. En voor belastingaftrek moet je al een behoorlijk bedrag hebben.

  • g.van Kleij says:

   Helaas merk ik ook dat het haast onmogelijk wordt om de therapie die zo hard nodig is te volgen i.v.b met de kosten. Heb al sinds mijn 20e
   polyartrose in heftige mate en had ook veel baat bij kuurreizen.
   Maar !!!! ga dit jaar het nog op eigen kosten doen en dan is dit wel voorbij. Gewoon enkele maanden met minder pijn is een verademing.

 • Marleen Paardekooper says:

  Wat ben ik blij een blog als dit tegen te komen! Fijn om te horen dat het reumafonds hier ook voor ‘strijdt’
  Ik ben 34 jaar en kuur elk jaar sinds mijn achttiende. Dit vanwege de ziekte van Bechterew. Sindsdien heb ik geen enkele ziekenhuisopname of revalidatie opname meer nodig gehad. Dat zegt wat mij betreft genoeg. Kuren betekent voor mij: behoud en verbetering van mobiliteit, rechte rug, herstel van het uitputtende ziek zijn, opbouw conditie en spierkracht. Sinds ik 3 weken kuur is er ook dat stukje opbouw wat heel belangrijk is omdat je daar thuis mee verder kunt! Ik heb de cz een brief geschreven maar zou graag meer doen om ervoor te zorgen dat de verzekeraar terug komt van dit besluit. De cz vergoedde kuren alleen aan mensen met een excellent polis die alleen nog voor bestaande klanten is. Dus de kosten kunnen voor het niet verder oplopen omdat ze dit pakket sowieso niet meer aan nieuwe klanten aanbieden. (zelfs niet als je al cz klant bent) Dat maakt het ook zo belachelijk. Uiteindelijk zal het hen alleen maar meer kosten, daar ben ik van overtuigd! Ik hoor graag van u tot wie ik mij kan wenden om mee te denken! Mvg, Marleen Paardekooper

 • Helmie Heijltjes says:

  vind het schandalig dat ze zomaar alles afnemen kan ook bijna geen hydro therapie meer gaan doen treurig terwijl het zo goed is voor reuma patienten

 • Voor mijn fibro ga ik elke zaterdag naar het subtropisch zwembad.Bij de Vereniging Aangepast Sporten voor reuma, fibro en andere aandoeningen. Heb hier ontzettend veel baat bij.

 • Brigitta says:

  Sedert 2016 ga ik jaarlijks kuren!
  De eerste jaren via het Azivo, groepsreis naar Roemenië en vervolgens Slowakije! die stopte ermee en ook de Menzis helaas! Daarna overgestapt naar CZ die nu ook voor t laatste jaar vergoed!Dus volgend jaar is onzeker! Het is zeker geen vakantie, hoewel het ook geen strafkamp is! Maar mag er ook nog iets ” prettigs” zijn, tenslotte is reuma iets waar je niet voor kiest! Dit jaar voor de 11e keer op Kuurreis naar Trencianske Teplice in Slowakije!
  Er zijn nog enkele zorgverzekeraars die nog vergoeden! Dus in november weer puzzelen wie wat waar!

 • Dirkje Nap van Zetten says:

  Sinds 1997 kuur ik al eerst 3 keer naar Roemenie geweest en sinds 1999 naar Turkije waar ik nog steeds kom, ben net weer terug, het is al die tijd vergoed geweest door Agis wat nu Zilverenkruis is en helaas ook dit jaar wordt het voor de laatste keer vergoed. Het is inderdaad geen vakantie maar door de behandelingen en ontspanning heeft het hele goede resultaten. Heel jammer dat het niet meer vergoed gaat worden!!

 • Nel Lassooy says:

  Ik heb jaren gewerkt in het onderwijs en de gezondheidszorg en via mijn vakbond maakte ik 19 jaar geleden kennis met het kuren. Dat werd toen grotendeels betaald uit de het vakbondspotje om de mensen met een reumatische aandoening zo lang mogelijk op de arbeidsvloer te houden.Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt,zeker toen ik naast polyartrose en fibromylogie ook nog rsi fase 3 kreeg. Toen abvakabo geen reizen meer organiseerde en ook geen vergoedingen meer verstrekte, heb ik tot nu toe altijd een vergoeding van mijn zorgverzekeraar Agis gekregen.Daar moet je dan wel een comfortplus verzekering voor afsluiten. Door het kuren en een aangepaste levensstijl is het leven met reuma voor mij al die jaren de moeite waard gebleven met maanden minder pijn. Ook heb ik daardoor mijn medicatie kunnen verminderen.
  Het is heel jammer dat deze mogelijkheid uit het pakket wordt gehaald,zeker voor de cliënten met de laagste inkomens is het een enorme terugval onderschat namelijk ook niet de meerwaarde op psycho/sociaal niveau!! Ook ik heb jaren het gevoel gehad dat ik mij moest “verdedigen” als ik ging kuren en werd er achter mijn rug over geroddeld dat ik op kosten van de zorgverzekeraar vakantie ging vieren.Je mag je kennelijk wel kapot roken, vol vreten en de alkohol rijkelijk tot je nemen en daar door vaak een beroep moeten doen op de zorgaanbieders!! Sorry voor deze gedachte. Wie weet komen de zorgverzekeraar ons tegemoet met een sociaal voorstel. Vr groet Nel Lassooij

 • Dag Beste Mevrouw/Mijnheer/Beste Reuma Patie”nten

  Ik heb iop diverse plekken Reuma en zit ook met een Spierziekte,hierbij heb ik ook Veel Last en Pijn.Wel te verstaan Chronishe Pijn maar ook blijvende Bot Slijmbeurs en heel vaak pees ontsteking.Dit is Zeer Pijnlijk Allemaal,de Reuma zit in mijn Rug(wervels schuren ook over elkaar) in mijn Knie”n vooral rechts(in verleden ook gebroken geweest diverse plekken en niet goed aan elkaar geroeid en ook bij beide knie”n reuma) dit zit ook in mijn Handen.Daarnaast heb ik een Spierziekte zoals omschreven zit ook door diverse Plekken van het Lichaam en ook Heel erg bij m’n Rechter arm/schouder/hand en continu pijn aan en Zeer Erge Chronische Pijn.dit is 24 uur per dag.jaar in jaar uit.Heb diverse medicijnen hiervoor en krijg oefeningen van fysiotherapie,kan/wil ook graag in warmte bad.Ik weet niet of dit vergoed wordt?Krijg maar ondanks deze 2 en nog wat andere maar bepaalde tijd van het jaar of voor heel het jaar vergoeding.Nu ga Ik maar 1x pr.wk. naar de Fysio of soms per 2 wkn.Terwijl dit voor mij zeker 1a2x per week zou moeten zijn.En ook klopt het Niet dat dit terwijl je echt wat hebt het Niet of Veel te Weinig vergoed wordt.Ik zou meer willen proberen in speciale baden,weet niet of er ook hiervoor ” Zoutbaden ” zijn ivm m’n Huid Allergie voor diverse producten en kan Niet tegen Chloorbaden of er moet Heeeeel weinig in zitten net zoals ergens waar ik enkel buiten in goed weer heenga.Hier gaan maar enkele in en is daarvoor te koud,dit is een klein bad wat enkel in de Zomer word opgezet bij goede warme tempratuur.Nu is dit ook niet,zelf ben Ik grotendeels afhankelijk van een kleine WIA-Uitkering en kan niet zomaar alles zelf betalen.Zoals het Nu is moet Ik al Veel te Veel Zelf Betalen,hier heb Ik al Grote Problemen mee en houd Echt Niks Over zo.Is er een andere Goede manier,of weet iemand van U of van Jullie hier goede raad op.Of heeft desnoods een goede tip hierover? Hier zou Ik Zeer Goed mee Geholpen zijn.Ook wil Ik graag Extra oefeningen in het water proberen of lichte aangepast speciaal voor wat Ik heb.Dit is ook Lastig of je komt uit waar andere heen gaan en zou alles mee Moeten doen dat men daar aan oefeningen geeft.Dit lukt Niet bij mij en Probeer of doe het wel,later merk Ik hier de Gevolgen van en is Zeer Onprettig en ook pijnlijk.Ook als ik bijvoorbeeld wat stoot,dan heb ik snel b.v. knie of verkeerde beweging ook snel een goede/flinke kneuzing.Ook verkeerde bewegingen of te intens/te veel willen doen gaan ook ten koste van mijn spierziekte e.d.Daarom is het zo belangrijk wil Zelf wel Heel Graag,Helaas wordt Ik later door teveel doen bij m’n lichaam en ook bij de chronische pijn een grens gesteld.Jammer genoeg als ik intens bezig ben ga ik hier veel te snel overheen,en wil Ontzettend graag daarom ook de Baden proberen,wat zou er evt. haalbaar zijn ook ter vergoeding bij een verzekering?Ik kan zelf niet zoiets snel/eigenlijk Niet betalen aangezien mijn superkleine budget en houd niks of nauwelijks wat over.Ook ivm o.a. de kosten waa ik al oveheen zit voor de Fysio en andere,ook diverse Medicatie wordt niet meer vergoed of je komt op diverse neppers uit.Deze werken heel anders en dit merk ik ook,de huisarts en specialsiten hebben mij al expres daarom de echte voorgeschreven en minder dure.Goed men is glashard met wat je nodig hebt of moet zoiezo al elk jaar steed meer betalen zelf.Zou een groter Budget moeten betalen en zou nu al terug krijgen,klopt zoiezo niet en zeer onterecht dat nu zelf een Veel Grotere Bijdrage wordt betaald en dan nog niks terug krijgt.En dan kun je zoiets gewoon Niet terwijl dit Juist Wel Zo Goed is,Voel me Echt tegengehouden hierin,en qua pijn en wat je in zo’n speciale baden zou kunnen zou voor mij een Hele Mooie en Goede Uitkomst zijn.Ook Lichaamlijk zou dit zo’n goede stimulans en Veel Minder Pijnlijk zijn al ondanks het water of ook zou het fijn zijn om daarna of tussendoor of als afwisseling in een lekkere jaccuzi te zitten die warmer is.Dit is voor mij goed voor de Reuma/Spierziekte diverse Plekken en Chronische Pijn,en tuurlijk voor de Blijvende botontsteking/peesontsteking en Zenuwen die ook niet goed zijn.en daarbuiten ook last van pezen etc.etc.Nogmaals even als laatste de vraag wie van U zou mij kunnen helpen of adviseren hierin,Ik ben U zoiezo al als U wat weet Ontzettend dankbaar.Ik heb ook vroeger Best Zwaar werk gehad en ook Zwaar getild e.d.,waar ik eerst werkte nu nog zit in ziektewet ging Edcht Niet meer.Ook de omstandigheden door andere helaas niet.Nu doe Ik wel wat door andere te helpen en ben nu bezig voor soort van werk met weinig of geen werkedruk,dit omdat m’n lichaam dit Echt Letterlijk Niet Meer Aan Kan en dit wel vervelnd vind.Ook heb Ik mezelf hieraan toegegeven Helaas Ergens waar Ik werk werkt men Niet mee zoiezo de Arbo-arts is ook fout bezig.Nu duurd het ook langer en wordt tegengehouden terwijl ik zelf wel graag wil en wil proberen.Nu help ik andere met veel te doen voor hen of spullen zijn bij mij,ben liever van huis.Door andere omstandigheden en ook de pijn die ik heb slaap ik niet heel slecht of veel te weinig.Lekker handig om zo e.e.a. voor Patienten ook te doen die met diverse Lichaamlijk zitten en kant op kunnen.Ik heb nu wel even alles extra duidelijk gemaakt,dit om te laten merken een keer dat men niet alleen bij mij ook bij anderen de situatie waarin men verkeerd eenns een keer anders gaat bekijken.Naar alle ook mijn Respect naar iedereen die met o.a. Reuma en andere ziekte’s zit en degene bij deze site helpt van deze Reuma artsen en ook de Patienten.Bedankt u helpt mij echt ook hierin eventuele optie’s argumenten of Idee”n .

 • Tot nu toe verneem ik weinig tot geen informatie over een Cryo sauna kuur. Dit heeft mij geweldig geholpen, minder pijn, beter bewegen en een heel stuk fitter.
  In een Cryo sauna daalt de temperatuur tot ongeveer 150 graden onder nul. Van twee tot drie minuten sta je in je ondergoed of helemaal naakt in een cilindervormige cabine waar je hoofd boven uitsteekt. Je wordt goed begeleid. Op aanraden van een fysio therapeut begon ik met een intensieve behandeling van 20 keer, ongeveer vier tot vijf keer per week. Hierna nog een aantal weken twee keer per week en op dit moment ” trakteer” ik mij zelf op een onderhoudsbeurt van eenmaal per week. Mijn vingers en tenen zijn weer zonder zwellingen en ik kan mijn polsen ook weer uitstekend gebruiken. Voorheen was het niet meer mogelijk om met mes en vork te eten, om maar een voorbeeld te noemen.
  Ik begon met de Cryo sauna in Bunnik maar gelukkig is er nu ook gelegenheid om naar instituut Bruisz in Oosterbeek te gaan, voor mij dichtbij huis.
  Vergoed wordt het helaas niet maar ik trek het wel van de belasting af als behandeling van reuma.

 • Monique Eickhoff says:

  Ik ben al meer dan 20x wezen kuren. Soms 2x per jaar. Het helpt mij thuis nog weken, maanden om me beter te voelen. Ik ben in Montenegro, Turkije en Roemenië geweest. Dit jaar ga ik voor het eerst naar Tenerife.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *