Een verslag door Nienke en Gertie  van woensdag 8 juni en donderdag 9 juni  op EULAR

De enorme ExCel congreshal in het oude havengebied in Londen is van woensdag 8 juni tot en met zaterdag 11 juni  het Europees middelpunt voor de reumawereld. Londen verwelkomde woensdag alle EULAR-gangers met tropische warmte, zon en vervolgens een flinke onweersbui. Maar veel zijn we niet buiten geweest, want er is zo ontzettend veel interessants te horen, leren en zien op het gebied van reuma! Het programma puilt uit van inhoudelijke sessies op alle mogelijke thema’s en aandoeningen met presentaties en posters van onderzoekers en patiëntenorganisaties. Bovendien is het niet alleen lastig kiezen tussen al het interessants, maar ook een vrij logistieke uitdaging – interessante sessies die tegelijkertijd plaatsvinden of waarvoor je een flink eind moet lopen. Sowieso zijn comfortabele schoenen een must: op woensdag liepen we 10 km volgens onze stappenteller!

Het effect van bewegen bij reuma

Over bewegen gesproken: bewegen bij reuma staat natuurlijk op het programma. Hoe onderzoek je het effect van bewegen bij reuma? Beweeg je meer als je op een smartphone of app jouw resultaten kunt bijhouden of als je een stappenteller hebt? Hoe kun je mensen stimuleren om toch te bewegen als ze pijn hebben door hun reuma? Al deze vragen kwamen langs in de laatste sessie van vandaag waar Gertie bij was. Natuurlijk weten we dat bewegen heel belangrijk is en een essentieel onderdeel in de behandeling van reumatische aandoeningen. Onderzoekers uit Zweden, België, Ierland en Denemarken volgen nu samen een grote groep mensen met RA en ax-SpA uit die landen om de effecten van bewegen beter meetbaar te maken.

Nano medicijnen

Nienke houdt zich bij het Reumafonds bezig met de financiering en monitoring van onderzoek naar reumatische aandoeningen en innovatieve behandelingen. Zij heeft op EULAR heel andere sessies gevolgd. Zo leerde zij op woensdag meer over nano medicine bij reumatische aandoeningen. Dit zijn medicijnen die doelgericht naar een plek in het lichaam (bijvoorbeeld een ontsteking in een gewricht of een specifiek orgaan) worden gestuurd.  Dan heb je dus minder medicatie of kleine dosis nodig en eventueel  minder bijwerkingen.  Maar hoe maak je deze deeltjes, die nauwelijks groter zijn dan een DNA-molecuul? Hoe verpak je daar je werkzame medicatie in? En als dat gelukt is, hoe lever je die dan af op de juiste plek? Het klinkt heel moeilijk, maar je kunt het het beste vergelijken met de opdracht van een koerier die een koffer vol kostbare bagage op de achterbank zo snel mogelijk op de plaats van bestemming moet krijgen. Voorbeelden van reumatische aandoeningen waar nano medicine zich op richt, zijn artrose en RA.

Diagnose bij Axiale SpA

Het is ook dit jaar erg leuk om te zien dat diverse onderzoeken waaraan het Reumafonds een subsidie heeft gegeven, op EULAR worden gepresenteerd. Zo werden in een sessie op donderdag over axiale SpA twee onderzoeken gepresenteerd over de veranderde criteria voor het stellen van een diagnose. Deze inzichten helpen hopelijk mee aan het stellen van een vroegere diagnose, waarmee behandelingen ook gerichter toegepast worden.

De kennis over reuma gaat hard vooruit en elk jaar zijn we blij dat we op EULAR weer nieuwe inzichten blijven tegenkomen in het reuma onderzoek. Op naar EULAR 2017!