Bij het woord ‘reuma’ denken veel mensen aan ouderen, terwijl dit een ziekte is die helaas ook jongeren treft. Chronische aandoeningen, zoals reuma, kunnen óók voor jongeren erg beperkend zijn. Het is soms lastig om onderwijs te volgen als je vaak moe bent of regelmatig afwezig bent omdat je bijvoorbeeld naar een arts moet. Het is dan erg belangrijk om te kijken naar wat wél mogelijk is.

Symposium Chronisch Zieken 2025

Zoeken naar oplossingen is nodig. Dat werd me vorige week op het symposium Chronisch Zieken 2025 van ZonMw maar al te duidelijk. Hier werd namelijk gesproken over waar de uitdagingen voor het chronisch zieken beleid liggen en wie deze moeten oppakken. Veel interessante sprekers waren er, waaronder Robin Kok. Zij is voorzitter bij het jongerenpanel van Fonds NutsOhra. Fonds NutsOhra is een organisatie die geld beheert met de bedoeling om daar verschillende goede doelen mee te steunen. Zij hebben vier programma’s opgezet om het leven van verschillende groepen mensen in Nederland te verbeteren. Eén programma is Zorg én Perspectief.

Zorg én Perspectief

Met dit programma wil Fonds NutsOhra kansen vergroten voor jongeren tot 25 jaar met een chronische aandoening. Dit doen ze door projecten te ondersteunen die de kansen vergroten voor kinderen en jongeren met bijvoorbeeld astma, cystic fybrosis, diabetes en reumatische aandoeningen. Daarbij stellen zij niet de beperking van de aandoening centraal, maar kijken ze naar wat wél mogelijk is. Ik vind dit een mooi initiatief, want ik kijk graag naar wat er wél mogelijk is. Daarnaast is er voor dit programma een jongerenpanel ingesteld. Jongeren met reuma kunnen dus ook meedoen! Dit jongerenpanel geeft gevraagd en ongevraagd advies over het programma Zorg én Perspectief en adviseert alle deelnemende organisaties. Daarnaast hebben zij een rol in de beoordeling van projectaanvragen en worden zij actief betrokken bij de gehonoreerde projecten.

Gezocht: Nieuwe leden voor jongerenpanel

Voor 2016 is het jongerenpanel op zoek naar nieuwe leden! Dus als je jong bent, reuma hebt en je wilt deelnemen aan het jongerenpanel dan kun je hier kijken voor meer informatie of je gelijk aanmelden. Je kunt je opgeven tot 20 december.

Sija de JongIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *