Hopelijk is het je niet ontgaan: deze week is de collecteweek van het Reumafonds! Duizenden vrijwilligers gaan weer voor het Reumafonds op pad om geld op te halen voor onderzoek naar reuma. Ik vind het altijd bijzonder om te zien dat vele vrijwilligers zich door weer en wind inzetten voor dit goede doel. Naast dat het natuurlijk heel erg belangrijk is dat er geld wordt opgehaald, is dit ook een goed moment om reuma weer onder de aandacht te brengen. Want al die collectanten aan de deur hebben het natuurlijk ook over de verschillende vormen van reuma, hoe het is om daarmee te leven en waarom het zo belangrijk is dat daar onderzoek naar wordt gedaan.

Zelf langs de deuren

Gisteren ben ik zelf ook weer langs de deuren gegaan met de collectebus. Als je zelf collecteert, dan weet je dat het altijd weer een verrassing is wie je achter de deur zult aantreffen. Zo was er bijvoorbeeld een mevrouw die duidelijk iemand anders aan de deur had verwacht en me met heel veel enthousiasme en open armen begroette, waarna we beiden in de lach schoten. Een vrouw die vanuit de huiskamer naar haar man die de deur had open gedaan vroeg wie er aan de deur was. Toen hij antwoordde ‘het Reumafonds’ riep zij gelukkig terug: ‘Oh, dan is het goed’. Vaak kreeg ik de hoopvolle woorden ‘een momentje’ te horen, wat betekende dat men op zoek ging naar kleingeld. Waardoor ik aan het einde van de avond een goedgevulde collectebus had.

Wat als je niet kunt collecteren?

Natuurlijk werken we er ook aan om collecteren reumavriendelijk te maken. Voorgaande jaren kregen we vaak opmerkingen van mensen met reuma die wel graag wilden collecteren, maar die dat om verschillende redenen niet konden doen. Bijvoorbeeld omdat zo’n collectebus moeilijk vast te pakken is. Daar hebben we nu wat op verzonnen: de online collectebus.  Zo kun je met één druk op de knop toch een collectebus aanmaken en digitaal langs de deuren van familie, vrienden en collega’s gaan om toch je steentje bij te dragen in de strijd tegen reuma. Heb jij al een collectebus aangemaakt?

Wat gebeurt er eigenlijk met het geld?

Het belangrijkste doel van het Reumafonds is reuma de wereld uit te krijgen. Maar tot die tijd zetten we ons elke dag in voor een beter leven met reuma. Dit doen we door het financieren van wetenschappelijk onderzoek, maar we komen ook op voor de belangen van mensen met reuma, geven voorlichting en financieren en organiseren activiteiten voor patiënten. Op onze website kun je er meer over lezen.

Reuma NederlandIk ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!