Je komt thuis van de apotheek en ontdekt in de zak met medicijnen een ander doosje medicijnen dan wat je normaal gesproken gebruikt. Is dit je wel eens overkomen? In de praktijk blijkt het voor veel mensen een uitdaging om het voor hen meest geschikte medicijn te krijgen of te behouden. Hoe komt dat en wat kun jij zelf doen?

Waarom een ander medicijn?
Allereerst moet je natuurlijk weten dat je een ander merk medicijn hebt meegekregen. Uit recent onderzoek Wisselen van medicijnen blijkt dat meer dan 70% van de respondenten niet is geïnformeerd door de apotheek over de wisseling van hun medicijn naar een ander generiek merk met dezelfde werkzame stof. Ten tweede moet je weten waarom je een ander medicijn meekrijgt. Bijvoorbeeld omdat jouw verzekeraar een preferentiebeleid (voorkeursbeleid) hanteert voor dat medicijn, omdat jouw arts op het recept alleen de stofnaam heeft voorgeschreven of omdat jouw apotheek een tekort aan geneesmiddelen heeft.

Probleem met wisselen?
Het wisselen van medicijn met dezelfde werkzame stof hoeft geen probleem te zijn. Maar het kan bijvoorbeeld dat je allergisch bent voor de hulpstoffen van het nieuwe medicijn. Of de andere vorm of de kleur van het tablet is verwarrend als je ook andere tabletten inneemt. Of de toedieningsvorm is anders en voor jou niet geschikt, bijvoorbeeld een spuit in plaats van een pen.

Hoe zou een wisseling moeten verlopen?
Als patiënt heb je recht op informatie van je apotheek wanneer je een nieuw merk medicijn meekrijgt, ook wanneer het een medicijn met dezelfde stofnaam betreft. Is de reden van jouw medicijnwissel het preferentiebeleid (voorkeursbeleid) van je zorgverzekeraar? Overleg dan met je arts of jij een recept met de vermelding ‘medische noodzaak’ kunt krijgen waardoor je je eigen medicijn kunt behouden. De apotheek en de zorgverzekeraar moeten in dat geval het verzoek om ‘medische noodzaak’ honoreren. Als er geen sprake is van preferentiebeleid, dan kan je arts eventueel een recept op merknaam voorschrijven.

Aanbevelingen voor weerbarstige praktijk
Uit het onderzoek blijkt dat in de helft van de gevallen waarbij respondenten medische noodzaak op hun recept hadden staan, dit niet is gehonoreerd door de apotheek. Soms wil de apotheker of verzekeraar zelfs dat je het nieuwe medicijn toch eerst uitprobeert, ook al heb je een recept met medische noodzaak of merknaam. Dat hoef je niet te accepteren. De apotheker of verzekeraar mogen immers niet op de stoel van de arts gaan zitten!

Je hebt als patiënt heel wat nodig om het goede medicijn te krijgen: doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en genoeg energie. Maar dan ben je er nog niet:

 • Het begint met het krijgen van de juiste informatie: je moet weten dat je een ander medicijn meekrijgt.
 • Daarnaast moet je weten wat er aan de hand is: ligt dit aan het inkoopbeleid van jouw verzekeraar of apotheek of is er sprake van een medicijntekort? Als patiënt wil en kun je je hier niet mee bezig houden. Het is natuurlijk ook onmogelijk want het verandert steeds.
 • Tot slot: ook al heb je medische noodzaak op je recept staan, dan weet je nog niet zeker of je wel je medicijn meekrijgt van je apotheek of verzekeraar.

Kortom: enorm frustrerend dit en niet goed voor de gezondheid, waar het uiteindelijk toch allemaal om te doen is. Samen met 13 andere patiëntenorganisaties hebben wij aanbevelingen gedaan aan het ministerie van VWS, zorgverzekeraars en apothekers. Wij gaan er alles aan doen dat deze aanbevelingen worden opgevolgd.

Wat raad ik je aan?

 1. Check altijd bij de apotheek of je jouw vertrouwde merk medicijn hebt meegekregen.
 2. Als dat niet zo is: vraag de apotheek waarom.
 3. Verwacht je problemen met het andere merk of twijfel je: overleg met je apotheker en/of arts.
 4. Als dat medisch gezien nodig is, kan jouw arts ‘medische noodzaak’ of ‘merknaam’ op het recept schrijven.
 5. Indien je je medicijnen niet meekrijgt ondanks stap 4, neem dan contact op met je zorgverzekeraar en dien daar eventueel een klacht in.
 6. Kom je er met je zorgverzekeraar niet uit? Meld het bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeraars (SKGZ). Neem ook contact op met je arts.
Iris KoopmansIk ben Iris Koopmans beleidsmedewerker Patiëntenbelangen. Ik houd mij onder andere bezig met medicijnen en zorginnovatie. Graag schrijf ik over de activiteiten die ik doe of gedachtes die ik heb, waarbij jullie reacties en ideeën meer dan welkom zijn!  

Reacties

 • A.Bouwhuis says:

  Wij hebben het zelfde probleem met het medicijn crestor door de cardioloog voor geschreven voor zijn hart maar krijgt ze niet meer worden niet meer vergoed door Menzis zelfs niet na een medische noodzaak fax van de cardioloog,moed eerst rosuvastatine gebruiken waarvan hij nu héél duizelig wordt en zelf al een paar keer gevallen is moet nu op advies van de huisarts ze een paar weken laten staan, kijken of het echt hier van komt, héél vervelend hij voelde zich net zo goed en nou dus niet meer!

 • John Versluis says:

  Hallo. Ik gebruik metoject voor mijn reuma. Nu hoorde ik dat ik dit medicijn niet meer krijgt zonder medische noodzaak. In het verleden is dit ook gebeurt en ik kreeg later wel omdat ik elke keer na het spuiten de dag erna misselijkheid. Nu ben ik eindelijk in balans en dan beginnen ze weer om andere medicijnen op te dringen. Ik spuit niet voor dr lol. Laat de reuma patiënten een keer met rust. Ik heb nu een zevendaagse week. Wordt het dan weer een zesdaagse week? Want ik ben dan weer een dag in de week niet lekker. Bedankt zorgverzekeraar.

 • Mijn man gebruikt ook metoject voor de reuma . De Maartensapotheek wil het liefst overstappen, dat is voor hun inkoop makkelijker. Dit speelde dus vorig jaar. De vervangende spuiten kreeg mijn man met zijn kromme handen NIET gehanteerd. Snel weer terug naar het vertrouwde merk. Dus niet ALLEEN de werkzame stof is belangrijk, maar ook het nadenken WIE ook alweer de medicatie gebruikt. Het scheelt VGZ dat de patient zal kan spuiten, maar dan moeten ze het dezelfde patient NIET onmogelijk maken Zelf te spuiten.

 • Je mag RA niemand toewensen maar wat zou het fijn zijn wanneer de desbetreffende minister het een maand mocht ervaren!
  Ik moet mijn verdere leven vitamine D gebruiken en nu?
  Het is schandalig dat ook medicatie voor hartpatiënten zomaar worden veranderd zonder dat men zich afvraagt welke ernstige bijwerkingen die alternatieve medicijnen veroorzaken.
  Laat de minister maar de anti-conceptiepil er maar uithalen bij de mensen waarbij het geen noodzaak is maar gemak!

  • J.E. van Capelle says:

   Ben het helemaal met je eens, Susan.
   Ik moet ook de rest van mijn leven vitamine D gebruiken en
   naast Methotrexaat 2x per week foliumzuur.
   Paracetamol 500mg koop ik bij de Apotheek voor € 1,–. Gebruik
   er slechts 2 per dag, i.v.m. mijn nieren.
   Die minister moet zelf maar eens Reuma krijgen en ervaren hoe
   het voelt zonder medicatie.

 • Tine van Veluw says:

  Jullie hebben het over de hulpstoffen er zitten ook bij stoffen in en daar heeft niemand het over wel dat deze de bijwerkingen vaak geven. met als gevolg dat je een ander middel er bij krijgt voor de bijwerkingen. Hoe kan het dan goed koper zijn. Je moet meer gaan innemen terwijl als de medicijnen geven die je had je geen bij werkingen had. En als je dan naar Zembla had gekeken en ziet dat de middelen waar het patent vanaf is heel goedkoop gemaakt worden in landen waar de hygiëne slecht is. dan gaan bij mij me haren overend staan. Schandelijk dat er zo met medicijnen omgegaan wordt.

 • W.Wolberink says:

  Ik vind het ronduit schandalig dat men zomaar andere medicijnen krijgt bij de apotheek eea in opdracht van de zorgverzekeraar wil deze bezuinigen kan men ook door het overtallige managers te lozen men vergadert tegen wordig meer dan dat men werkt

 • Diny Kramer says:

  Binnen nu en een jaar tijd, kreeg ik 3 verschillende soorten medicijnen van naam!!!
  Begon met Etoricoxib Aurobindo 60mg.
  En als 3e middel Etoricoxib Glenmark.
  Er zit dezelfde stof in mevrouw wordt me dan verteld.
  Alleen zijn de hulpstoffen anders!!
  De prijs van de laatste is de GOEDKOOPSTE voor de Zorgverzekeraar!
  Ja,ja…Wat een geweldig Gebeuren tegenwoordig.
  Ook de dame in de apotheek had er moeite mee, vertelde mij dat de Zorgverzekering het voor het zeggen heeft!!

  • Precies hetzelfde hier. Eerst Arcoxia, daarna Mylan, toen Aurobindo. Van die laatste kreeg ik verschrikkelijke pijn in mijn maag en darmen. Notabene net voor de vakantie van medicijn veranderen. Omdat ik er over het algemeen geen last van heb, heb ik de medicijnen gewoon meegenomen. Na 2 weken maar naar huis gegaan. Vakantie weg. Naar de apotheek. Glenmark meegekregen. Was preferee kreeg ik te horen. Nu maar afwachten of ik hier last van krijg.

 • M.Grisel van den Berg says:

  Ik heb ook RA en tegenwoordig moet mijn man me helpen met de injecties! Ze leren je in het ziekenhuis zelf te injecteren en vervolgens neemt de verzekering je de injectie pen af! De verzekeringen voor de gezondheidszorg zijn zelf ziek! Ook de paracetamol van 1000mgr is de enige pijnstiller die ik mag gebruiken omdat ik pds heb! En vitamine D ,kalktabletten en foliumzuur gebruik ik ook! Echt niet voor mijn lol hoor! Ik vind dat ze de maatschappen in de ziekenhuizen maar eens onder de loep moeten nemen!!! Dan zijn deze maatregelen voor bezuinigingen volgens mij helemaal niet nodig!

 • Heb een jaar problemen gehad. met de thyrax ben 3keer over gestapt
  Je moet dan na 6weken opnieuw bloed laten prikken voor de juiste instelling d dosis Dit kwam omdat de fabriek ging verhuizen
  Mijn zus gebruikt 19jaar een injectie penicilline
  De fabrikant stopte met de fabricage
  Mijn zus kon oraal geen antibiotica innemen sloeg op haar tong
  Ze heeft 10weken wondroos gehad wat met de injectie onder controle was

 • Heb jaren rosuvastatine van crestor gebruikt, werkte goed. Gekregen op advies van mijn huisarts. Mag nu niet meer omdat het te duur was. Nu al voor de 2e keer rosuvastatine gekregen van ander merk. Werkt nog niet goed, maar krijg de crestor niet terug ook niet via huisarts. Dit is ook nog gebeurt met andere medicijnen. Nu is mijn hele bloedsuiker op de hobbel. Krijg het maar niet weer goed. Het is toch belachelijk dat een apotheker het voor het zeggen heeft.

  • Van ewijk says:

   Ik heb het zelfde probleem met mijn suiker Het is van heel hoog naar heel laag na dat ik niet meer de originele crestor krijg ,ik heb nu ook rosuvastine .
   In tijd van 3 maanden hebben ze bij mij 4 soorten medicijnen veranderd het is niet meer normaal terwijl ik op een heleboel medicijnen verkeerd reageer .
   Ze zeggen doodleuk het is het zelfde zilverenkruis vergoed de andere niet meer je kan op je kop gaan staan ze doen er niks aan al wordt je doodziek het interesseert ze helemaal niks .
   Kort om we staan met ons rug tegen de muur je moet in dit land niks meer gaan mankeren daar komt het op neer .

  • De apotheek is ook gebonden aan het preferentie beleid!
   U sluit zelf de zorg verzekering af kijk voor 1 januari welk merk uw verzekering gaat vergoeden.
   Apotheek is niet verantwoordelijk voor het afleveren van het merk.
   Mijn beroep als apothekersassistente gaat er ook niet leuker op worden door veel mopperende mensen aan de balie hou daar ook eens rekening mee☺️
   Zo slecht is ons zorg stelsel niet

 • Jan Rutten says:

  Ik wordt er erg moe van om steeds bij de Apotheker te moeten zeuren om de medicijn die ik al jaren moet innemen. Nu nog steeds is mijn medicijn niet op voorraad moet worden besteld is weer een extra rit naar de apotheek. Maar wij hebben het aan ons zelf te wijten wij zorgen met z’n allen dat de VVD met Rutte aan het roer wordt herkozen als grootste partij zo komen wij geen stap verder. Als er weer verkiezingen zijn moeten wij ons met z’n allen sterk maken en weten waarop wij gaan stemmen. Dan alleen bestaat de kans dat er iets voor ons zieke mensen veranderd, dus let op uw zaak.

 • Marian Wichers Schreur says:

  Heb voorheen toen de tracks medicatie er nog was jaren gebruikt, toen ze op waren een ander merk gekregen. Na veel medicatie reuma gehad, eendelijk goed ingesteld. Maar de schildklier nog te laag, erg moe nog kan van de schildklier komen zij reumaverpleegkundige. Twee keer gevraagd bij apotheek om de tracks medicatie terug te krijgen, zal het doorgeven. Bij de volgende bestelling heb je ze. Bij de andere bestelling medicatie dan zengt ze ja maar deze zijn al berekent kan niet terug. Dan doe ze maar , de volgende keer nog niet wordt daar zooooo’ moe van. Wat kan ik het beste doen.???

 • Bij mij is 30 jaar geleden de reumaziekte (de ziekte van still) geconstateerd als ze deze medicijnen uit de verzekering halen kan ik gelijk een plaatsje in het verzorgings tehuis boeken of vragen om een spuitje zijn ze goed koper uit en opgeruimd staat netjes zullen ze denken

 • Marijke van den Bout says:

  Ik gebruik al enkele jaren Efexor, is voor mij heel belangrijk want ik maak zelf geen serotonine aan. Medische noodzaak is aangegeven door arts. Apotheek maakte problemen. Ik heb de verzekering gebeld en die verklaarden dat de apotheek verplicht is het middel te geven. Dat ging een poosje goed tot dat de apotheker beweerde dat het hem geld kostte. Ik moest eerst betalen dan pas kreeg ik een rekening. Ik vertelde dat het normaal is dat ik eerst de rekening zou krijgen en dan pas zou betalen. Ik kreeg de rekening niet. Toen hebben we de medicijnen van de balie gepakt en gezegd dat hij de rekening kon sturen en we dan zouden betalen. Om problemen te voorkomen hebben we eerst onze huisarts op de hoogte gebracht en zijn toen naar de politie gegaan om hen op de hoogte te brengen voor het geval dat de apotheek aangifte zou doen. We hebben er niks meer van gehoord maar zijn overgestapt naar andere apotheek in het ziekenhuis. Ik heb nog nooit zo n goede apotheek gehad. Ik ben blij dat w overgestapt zijn ook al moet ik er verder voor rijden.

 • nanouska says:

  Ik slik al jaren Losec mups en in mijn gegevens staat al jaren dat ik niet tegen capsules kan. Een week of 3 geleden ging ik mijn medicijnen ophalen en toen zag ik en werd mij gezegd dat ze Omeprazol erin hebben gestopt,dit zijn capsules dus ik werd al wat prikkelbaar en gaf aan volgens mij doen jullie het werk niet helemaal goed, kijk/lees eens goed wat er in mijn gegevens staat, ik kan niet tegen capsules en wat geven jullie mij capsules. Als ik capsules neem/slik wordt ik na plusminus een half uurtje kotsmisselijk en ga ik spugen, en dit is niet na een uurtje over dit gaat de hele dag door. Na een week werd ik gebeld door de apotheker zelf en die gaf mij aan dat hij mij dit moest geven, waar ik op zei ik kan niet tegen capsules lees de informatie eens goed door. Dit telefoon gesprek heb ik afgekapt want de apotheker wilde niet luisteren. Heb een gesprek gehad met mijn huisarts en die gaf mij aan dat ze dan een tablet gaan geven, pantaprosol ook met deze medicatie heb ik geen fijne ervaring, mijn maagzuur komt dan weer opspelen maar dit was alles wat ze voor me kon betekenen. Dus heb dit nu 2 weken moeten gebruiken en wat ik al eerder aangaf, ik kan nu niet alles eten/drinken want heb nu weer last van mijn maagzuur. Dan slik ik oxycondon van een bepaald merk omdat deze tabletten mij 10 uur helpen om geen pijn meer te hebben, andere merken werken helaas maar 4 uur bij mij, ook dit heb ik aangegeven maar ik moest het toch gaan gebruiken, nou slik ik dit sinds afgelopen week en ik heb me toch een huiduitslag bulten jeuk roodheid en ga zo maar door. Heb gisteren een bericht aan mijn huisarts gestuurd dat dit niet zo langer door kan gaan. De apotheker wil mij niet eens meer te woord staan alleen nog maar via de email en hij acepteerd niet wat de huisarts zegt. Kortom er zit nog een hele discussie aan te komen in de hoop dat ik weer terug kan naar de medicatie die ik voorheen slikte van de fabrikant waar ik wel baat bij heb.

 • Martien Bukkems says:

  Ik gebruik 4x daags paracetamol 1000 mg, kalktabletten, ik heb reuma 5 lendewervels vastgezet 4e t/m 7 nekwervels vastgezet nieuwe rechter heup ontvangen. Kan niet zonder medicijnen.
  Hoe verder in 2019?

 • H.Pullen says:

  Ik slik al jaren drie soorten medicijnen voor de hoge bloeddruk. Maar krijg iedere drie maanden een ander merk wat ik niet fijn vind. Heb het idee dat de apotheek van de huis arts dan meer verdiend. Maar ik wil Mn oude pillen terug. En ook de zalf voor mijn Dennen hars allergie moet ik nu zelf gaan betalen En dat gebruik ik dus heel veel

 • R. Fortuin says:

  Veelal is de werkzame stof van de alternatieve medicijnen niet hetzelfde.
  Waarom moet een patient opgezadeld worden met een Oost Europees of Spaans alternatief? De zorgverzekeraars zouden zich moeten schamen!
  Het is een schandaal dat de verzekeraars altijd zoeken naar goedkope, en dus vaak alternatieve merken.

 • Ans de Laat says:

  Misschien geeft het resultaat door zelf contact op te nemen!! Dit heeft bij mij goed resultaat opgeleverd!! Daar ik mijn medicijnen al jaren slikte ,met de gewenste resultaten, kreeg ik gewoon de medicijnen die na lang zoeken de gewenste resultaten hebben!! De verzekering gaat uiteindelijk toch meer kosten maken als iemand door nadelige bijwerkingen heeft en dan weer andere medicijnen erbij moet gebruiken!!! Het is zelfs zo, dat je het eventuele verschil van de juiste medicijnen van de APOTHEEK niet zelf mag bij betalen!! Hoop voor de minister dat hij hier nooit zelf mee te maken krijgt!! Hoezo kwaliteit van leven is heel belangrijk, dit wordt op deze manier wel vaak behoorlijk te niet gedaan!!

 • De zorgverzekeraars en hun “Manier van Zakendoen moeten eens goed gescreend worden” . Bovendien moeten zij afblijven van de eerstelijns hulp.Zeker van de huisartsen. Deze Minister Bruins moet geschorst worden. Het is onmenselijk wat hij wil. Schandalig!

 • HENNY BLEEKER says:

  Ik heb het om de haverklap, dat ik een ander medicijn van een ander merk krijg. Ik slik veel voor artrose, en nu krijg je ook nog te horen dat je zelf binnenkort de Paracetamol zelf moet betalen.
  En ook de vitamine D die ik waarschijnlijk toch nodig heb, anders schrijft een arts het je niet voor.
  Ik heb al genoeg onkosten de laatste jaren sinds 2011 heb ik 13 operaties achter de rug, loop nog bij een specialist en waarschijnlijk komt de 14e operatie er aan. En dan ook nog de reiskosten die ik heb daar ik in Almere woon en vaak naar een ziekenhuis in de omstreken moet wat ook steeds taxi geld kost. Wel iets goed koper als gewone taxi maar toch je bent veel meer geld kwijt. Dan nog de medicijne die ik extra moet slikken.

 • Arda Kok says:

  Schandalig dat medicijnen die je nodig hebt voor een ziekte waaraan je niets kunt doen niet meer worden vergoed. Je vraagt al niet om de ziekte en wordt dan nogmaals benadeeld.
  Dat er druk wordt gezet bij mensen om gezonder te leven zodat zij minder medicijngebruik zullen hebben is logisch. Zij moeten dan dingen aangedragen krijgen om gezonder te leven. Dat is te begrijpen, maar mensen met een chronische ziekte vragen hier niet om en hebben daardoor ook vaak nog eens een minder inkomen. Nogmaals schandalig.

 • Paracetamol is zelfhulpmiddel dat heel veel mensen gebruiken, soms bittere noodzaak vaak ten onrechte. Bovendien kan het bij veelgebruik de klachten verergeren, Vitamine D is vitaminepreparaat waar veel mensen baat bij hebben en gebruiken; ook als preventiemiddel. Dat deze 2 uit het basispakket verdwijnen is alleen maar goed, zo blijft echte noodzakelijke, dure zorg nog enigszins betaalbaar. We kunnen heel veel zelf doen door eet-, leefpatronen te veranderen én de marktwerking moet weer uit de zorg verdwijnen en wel heel snel!!!

  • In antwoord hierop. En als men deze middelen voorgeschreven krijgt van de huisarts en dat je ze van hem moet gebruiken. Dan vind ik het niet normaal dat je ze dan zelf moet gaan betalen. En je eet en leefpatroon veranderen kun je wel zonder het ziekenfonds.

 • Jenny stolk says:

  Wellicht is het slim dat ALLE patientenverenigingen zich samen sterk maken voor de juiste medicijnen. Een stevig blok gaan vormen. Want niet alleen bij reuma maar ook bij astma, hart, enz enz -patienten veranderen ze steeds. Ziektenkostenverzekeraars zitten op de stoel van de,toch al drukbezette, huisarts. Die zit ook niet te wachten op extra werk. Ze krijgen toch al genoeg op hun bord geschoven. Veel apothekers zitten zelf ook klem.
  Volgens mij kan de zorg een stuk goedkoper met 1 zorgverzekeraar en niet met de vele die er nu zijn. Scheelt veel managers en zeer dure directies. Doe dat geld maar in de zorgpot terug. Die marktwerking heeft t alleen maar duurder gemaakt. En probeer als patient maar eens over te stappen, wat zo gepromoot wordt. Mij is dat nog niet gelukt.

 • A. Akker says:

  Ook meegemaakt dat ik een ander medicijn, ondanks ‘medische noodzaak’ kreeg. In protest gegaan, mailcontact gehad met zorgverzekeraar die toestemde in het vertrouwde merk, weigerde de apotheker het mee te geven. Ook niet nadat ik de mail van de zorgverzekeraar liet zien.
  Nadat de apotheek ook nog eens medicijnen declareerde bij de zorgverzekeraar die ik niet gehad had, ben ik naar een andere apotheek (ziekenhuisapotheek) gegaan. Nooit problemen meer gehad!

 • Van ewijk says:

  Ik moet de paracetemol al jaren zelf betalen en ik slik er 8 per dag en de vitaminen d ,ik heb ze ook nodig van wege reuma ,fibromialgie enz .
  Ik heb jarenlang oxycodan geslikt maar daar ben ik 2 jaar geleden mee gestopt ook omdat ze daar andere merken van gingen geven met veel bij werkingen
  En ze blijven maar door gaan met dezelfde medicijnen steeds daar een ander merk van te geven
  Het is een schande dat ze met de gezonheid van mensen die toch al ziek zijn zo om te gaan of dat je ze voor de lol slikt

 • Alle mensen met een chronische ziekte worden de dupe door dit besluit van de minister .
  Absurd dat dit er door gedrukt wordt waar voor betalen we nog premie en ik heb geen groot inkomen dus kan alleen maar in de basis verzekering blijven duurder is voor mij niet mogelijk wil ik nog wat leuke dingen doen in en om huis.
  Alle dingen die we straks moeten betalen zelf heb ik terdege nodig om mijn werk te behouden.
  Het gaat nu redelijk goed met me en alles is stabiel nu wat ontstekings waarde aangaat maar door zulke dingen stress hierover en wat gebeurd er straks kan ik het allemaal bol werken financieel is niet echt goed voor mijn reuma en die van de andere mensen die chronisch ziek zijn.

 • wim stift says:

  de pharmaseutische industrie en zorgverzekeraars blijven elkaar maar elkaar de bal toe schuiven. ik nu wat dan krijg jij de volgende weer wat voor mij.
  de mensen die de medicatie nodig hebben worden niet meer serieus genomen. maar zouden met door dit soort bedrijven en instellingen als het belangrijkste moeten gelden. nee hoor de aloude financiele afwegingen (winsten van soms 20%) voeren nog steeds de boventoon. het is schandalig dat vooral oudere mensen die serieuse klachten hebben daar altijd de dupe van moeten zijn. en ik zou willen pleiten voor een ingrijpen van de overheid dit kan zo niet langer doorgaan. de pharmaseutische mafia moet maar eens en voor altijd gestopt worden. dit is schandalig!!

 • Jessica Fred says:

  Hallo, ik wil God bedanken voor het helpen van mij om een financiële hulp te krijgen van Ken Investment. Ik dacht dat het een oplichterij was, want het was gewoon te gemakkelijk. ik had het mis, want ik heb nu het geld op mijn bankrekening. Met dank aan: ken_inv@aol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *