De zorgverzekeringen zijn het hele jaar onderwerp van gesprek bij het Reumafonds. Het is immers de manier waarop we onze zorg betalen en iedereen heeft ermee te maken. Regelmatig krijgen we vragen via de Reumalijn, Facebook of Twitter over de verschillende zorgverzekeringen en of iets vergoed wordt vanuit de basisverzekering of juist vanuit de aanvullende verzekering. Of we krijgen de vraag waarom reumazorg juist niet vergoed wordt, zoals bijvoorbeeld  fysiotherapie. Je medicijnen en behandelingen in het ziekenhuis worden vergoed uit de basisverzekering, maar veel andere zorg voor je bewegingsapparaat zit juist in de aanvullende verzekering. Als je reuma hebt, ben je dus aangewezen op een goede en ook nog betaalbare aanvullende verzekering. Waarin bijvoorbeeld ook podotherapie, pedicure voor de reumatische voet of reumakuren zijn opgenomen. De laatste weken zoemt het extra hard door onze gangen. Een aantal collega’s zijn er heel druk mee. Want vandaag, op 19 november, zijn alle zorgverzekeringspakketten voor 2016 bekend. En we willen jou natuurlijk zo goed mogelijk voorlichten voor komend jaar.

6 wensen

Zelf hoop ik een paar verbeteringen dit jaar:

 1. Goed leesbare polisvoorwaarden. Worden behandelingen in het ziekenhuis wel of niet vergoed? Welke ziekenhuizen of zorgverleners worden wel en niet vergoed? Blijf ik hetzelfde medicijn houden als het ziekenhuis door het budget heen is, waarover zij hebben onderhandeld met mijn zorgverzekeraar?
 2. Meer fysiotherapie in aanvullende pakketten! Of, dat er in ieder geval niet nog meer geschrapt wordt door zorgverzekeraars. Zo lang er geen oplossing is voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering, blijven mensen met reuma aangewezen op aanvullende verzekeringen.
 3. Duidelijk uitgelegde regels rond medische selectie van zorgverzekeraars. Waarom en wanneer word je wel en niet toegelaten tot een aanvullende verzekering?
 4. Dat collectieve polissen die aangeboden worden door gemeenten betaalbaar zijn, voldoende reumazorg vergoeden, keuzevrijheid bieden en ook bijvoorbeeld hulpmiddelen vergoeden zonder ingewikkelde regels eromheen. Tenslotte heeft de gemeente sinds 2015 een extra taak om te zorgen voor chronisch zieken!
 5. Dat alle zorgverzekeraars gespreid betalen van het eigen risico mogelijk maken. Want dit jaar stijgt het eigen risico naar €385 euro.
 6. We zijn heel blij dat verschillende zorgverzekeraars al zelfmanagementcursussen als ReumaUitgedaagd! en beweegprogramma’s vergoeden. Dit zijn vormen van zorg die mensen kunnen helpen in het dagelijks leven met reuma. We hopen dat nóg meer zorgverzekeraars de waarde van zelfmanagementcursussen en beweegprogramma’s inzien en deze gaan vergoeden.

Hulp bij jouw keuze

Mijn collega’s zijn hard bezig met het updaten van de jaarlijkse informatie over zorgverzekeringen. Ook dit jaar zullen we weer proberen te helpen om je keuze voor een ‘reumavriendelijke’ verzekering iets eenvoudiger te maken. Maar, daarover binnenkort meer…

Marije HulsingaIk ben Gertie, belangenbehartiger van het Reumafonds. Ik vind het belangrijk dat mensen met een chronische ziekte en in het bijzonder mensen met reuma, een sterke positie hebben in de maatschappij. Je kunt hier meer over me lezen.

Reacties

   • heb de AV totaal aanvullende verzekering, die vergoed ze wel, in 2016 moet de fysio na 40 behandelingen machtiging aanvragen, ik ga de ene week 1x en de andere week 2x, alles is vergoed

    • Rennie, welke machtiging bedoel je? Voor een chronische indicatie is niet mogelijk voor bepaalde soorten reuma. Hoe heb je dat precies gedaan? Leg het s.v.p. uit zodat we er gebruik van kunnen maken.

     • na 40 behandelingen moet de fysiotherapeuteen machtiging aanvragen, was ditjaar niet zo, dus ben nu gaan kijken voor een andere verzekering en ga nu overstappen naar Delta Loyd, via independer krijg je 38, euro korting. Het is de top verzekering, heb gebeld en maakt niet uit hoe vaak je naar de fysio moet, Hoop dat je hier wat aan hebt. Want de therapeut zei: als ik een machtiging aanvraag is het nog niet zeker dat je hem ook krijgt en ja ik ga wel 70x, dan kun je beter maar weer een duurdere verzekering nemen, is in principe altijd nog goedkoper en volgend jaar zien we wel weer. Dus even kijken op de site van independer bij Delta Loyd, aanvullende verzekering en dan fysio opzoeken.

 • Het zou fijn zijn als het eigen risico verdwijnt, verminderd of vergoed wordt voor mensen met een chronische aandoening ( of meerder) . We betalen volgend jaar gemiddeld 32 euro per maand meer aan onze zorgverzekering omdat het bedrag van eigen risico altijd gehaald wordt, ik vind dit erg onrechtvaardig.

  • helmie heijltjes says:

   ERG hoe duur het word dat de regering daar maar iets aandoet eigenbijdrage verhoogd basis verhoogd waar moet het heen pensioen gekortweet dadelijk geen weg meer om het te kunnen betalen .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *