Het is wetenschappelijk bewezen dat het aaien van huisdieren mensen tot rust kunnen brengen. Ook het verzorgen van huisdieren werkt vaak ontspannend. Houd je van huisdieren en overweeg je er een te nemen? Wie weet heb je iets aan de volgende tips:

Is de verzorging haalbaar voor jou?
Ieder huisdier heeft verzorging nodig, of het nu vogeltjes, een hond of een cavia is. Zoek van te voren informatie welke zorg jouw toekomstige huisdier nodig heeft. En: is die voor jou haalbaar? Wie kan je helpen als je door je reuma een minder goede dag of periode hebt? Heb je een partner en/of kinderen: zorgen die ook voor je huisdier?

Heb je hulp bij de hond uitlaten?
Honden moeten worden uitgelaten. Dit betekent meerdere keren op een dag een stukje lopen. Kan je met je partner, je kinderen, vrienden of buren afspraken maken of die de hond ook willen uitlaten?

Verschonen van de bak of kooi
Katten, knaag- en kooidieren hebben een bak of kooi die schoongemaakt moet worden. Een klusje dat regelmatig terugkeert. Heb jij de mogelijkheid om dat te doen? Zo nee, wie kan je er zo nodig bij helpen?

De kosten van je huisdier
Huisdieren kosten geld. Neem de kosten voor het eten. Maar ook  vaccinaties, dierenartskosten, of medicijnen kosten geld.  Overweeg of het voor jou zinvol is om voor grote zorgkosten van het dier een zorgverzekering af te sluiten.

Reis naar de dierenarts
Hoe ver is de dierenartspraktijk en kan jij er goed, samen met jouw huisdier naartoe? Ook als jouw huisdier bijvoorbeeld niet zelf kan lopen, door ziekte of doordat je het in een kooi zou moeten vervoeren.

Vakantie
Wil je af en toe met vakantie? Heb je nagedacht wie er dan voor jouw huisdier kan zorgen? Dit kan iemand uit je omgeving zijn. Het kan ook in een tijdelijke dierenopvang zijn, maar het is goed te weten hoeveel zoiets je zou gaan kosten.