Het is wetenschappelijk bewezen dat het aaien van huisdieren mensen tot rust kunnen brengen. Ook het verzorgen van huisdieren werkt vaak ontspannend. Houd je van huisdieren en overweeg je er een te nemen?

Wie weet heb je iets aan de volgende tips:

  • Voordat je besluit om een huisdier te nemen kan je informatie zoeken welke zorg jouw toekomstige huisdier nodig heeft. En: is die voor jou haalbaar?
  • Ken je mensen die kunnen helpen bij de verzorging als je door je reuma een minder goede dag of periode hebt? Heb je een partner en/of kinderen: zorgen die ook voor je huisdier?
  • Honden moeten een paar keer per dag worden uitgelaten. Kan je met je partner, je kinderen, vrienden of buren afspraken maken of die de hond ook willen uitlaten?
  • Katten, knaag- en kooidieren hebben een bak of kooi die schoongemaakt moet worden. Een klusje dat regelmatig terugkeert. Heb jij de mogelijkheid om dat te doen? Zo nee, wie kan je er zo nodig bij helpen?

Huisdieren kosten geld. Neem de kosten voor het eten. Maar ook  vaccinaties, dierenartskosten, en medicijnen kosten geld.  Overweeg of het voor jou zinvol is om voor grote zorgkosten van het dier een zorgverzekering af te sluiten.

Hoe ver is de dierenartspraktijk en kan jij er goed, samen met jouw huisdier naartoe? Ook als jouw huisdier bijvoorbeeld niet zelf kan lopen, door ziekte of doordat je het in een kooi zou moeten vervoeren. Bedenk van te voren hoe je dan met jouw huisdier bij de dierenarts kan komen.

Wil je af en toe met vakantie? Heb je nagedacht wie er dan voor jouw huisdier kan zorgen? Dit kan iemand uit je omgeving zijn. Het kan ook in een tijdelijke dierenopvang zijn, maar het is goed om van te voren te weten hoeveel zoiets kost.