Hobby’s

Het is leuk om in je vrije tijd iets te doen waar je energie van krijgt of rust en voldoening door vindt. Dat kan koken zijn, schilderen, fotograferen, lezen of zingen. En er zijn nog 1001 andere mogelijkheden.

Wat is haalbaar?

Misschien zoek je een (nieuwe) hobby die past bij jouw mogelijkheden. Wat vind je leuk om te doen? Wat past bij jou? En wat is voor jou haalbaar als je door je reuma soms vermoeid bent of last hebt van pijn?

Het belangrijkste is natuurlijk dat jij er plezier aan beleeft. Ben je op zoek naar ideeën voor een hobby? Op het internet vindt je talloze websites met inspirerende tips.

Tips uitwisselen?

Kom je er niet uit? Vraag eens aan andere mensen met reuma hoe zij dit doen. Of deel en lees tips van anderen. Dit kan via:

Ook een ergotherapeut kan je advies geven hoe je met het gebruik van hulpmiddelen je favoriete hobby blijft doen.
Lees meer over de ergotherapeut

Volwassenenfonds laat je meedoen aan culturele activiteiten voor minder geld

Wil je meedoen aan een culturele activiteit maar heb je daarvoor te weinig geld? Misschien kan het Volwassenfonds Sport & Cultuur je helpen. Doel van het Volwassenenfonds is om financiële drempels weg te nemen zodat ook volwassenen die weinig geld hebben, mee kunnen doen. Bijvoorbeeld door het betalen van lesgeld, contributie of van materialen.

Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij het Volwassenenfonds. Momenteel zijn er 32 gemeenten aangesloten. In deze gemeenten kunnen volwassenen, vanaf 18 jaar, een aanvraag doen voor een sportieve of creatieve activiteit. Fitness blijkt in 2021 de meest aangevraagde sport te zijn.

Je kunt zelf geen aanvraag doen, dat doet een intermediair voor je. Dat kan bijvoorbeeld een schuldhulpverlener, buurtsportcoach, maatschappelijk werker of een vrijwilliger bij de voedselbank zijn. Het is wel de bedoeling dat je zelf contact opneemt met een intermediair in je gemeente.

Wil je weten of de gemeente waar jij woont al is aangesloten? Kijk dan hier: www.volwassenenfonds.nl/gemeentechecker/. Als dat zo is dan vind je op dezelfde pagina (even naar beneden scrollen) ook een handig stappenplan hoe de aanvraag van een culturele activiteit in zijn werk gaat.

Uitgaan

Uitgaan kan van alles inhouden: een avondje naar de bioscoop, het theater, uit eten of dansen. Ga lekker uit als je daar zin in hebt. Neem vóór jouw uitje wat extra rust en houd er rekening mee dat je de dag erna misschien ook tijd nodig zult hebben om bij te komen.