Lees hieronder de veelgestelde vragen over de coronavaccinatie en reuma. De antwoorden zijn tot stand gekomen in samenwerking met de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie).

Vragen over de werkzaamheid van de coronavaccinatie, derde prik en boosterprik:

Een kleine groep mensen met reuma die bepaalde medicijnen gebruiken ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een tweede boosterprik of een herhaling van alle prikken.

Lees hieronder hoe het zit:

 1. Gebruikte jij afgelopen 2 jaar rituximab? Dan is bij jou het risico om erg ziek te worden bij een corona besmetting groot. Daarom is er voor jou de gelegenheid om je volledig te laten hervaccineren. Dit houdt dan in dat je in totaal weer 4 prikken kunt krijgen om je bescherming tegen corona te verbeteren. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met je behandelend arts.
 1. Gebruik jij mycofenolaat mofetil, cyclofosfamide en/of rituximab? Dan ontvang je binnenkort een uitnodiging voor een extra vaccinatie: dit is een tweede boosterprik. Deze is bedoeld om voor alle zekerheid jouw bescherming tegen corona te verbeteren. Mogelijk had je een dergelijke uitnodiging ook al ontvangen vanwege je leeftijd (60+) of doordat je rituximab gebruikt. Wil je overleggen over deze uitnodiging of heb je er vragen over, neem dan contact op met je behandelend arts.

Wil je meer lezen over deze uitnodigingen en waarom je die ontvangt? Kijk dan op de website van het RIVM.

Je leest meer over de tweede boosterprik op rijksoverheid.nl

Wij hebben deze vraag voorgelegd aan de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie).

Uit de eerste resultaten van een Nederlands onderzoek blijkt dat de meeste mensen na twee coronavaccinaties net zoveel antistoffen in hun bloed hebben als mensen die geen afweeronderdrukkers gebruiken.
Lees meer informatie op
de website van de NOS

Een kleine groep mensen maakt minder afweerstoffen aan. Deze mensen ontvangen een uitnodiging van het ziekenhuis om een extra vaccinatie te halen. Het gaat daarbij om mensen die een van de volgende medicijnen gebruiken:

 • rituximab
 • mycofenolaat mofetil in combinatie met een 2e afweeronderdrukkend medicijn
 • cyclofosfamide

Laat je volledig vaccineren

De NVR adviseert vooral om je volledig te laten vaccineren, wat betekent dat je ook je tweede prik neemt.

Houd je aan de coronaregels

Daarnaast blijft het advies om je aan de hygiënevoorschriften en basisregels te houden om verspreiding van corona te voorkomen. Denk aan handen wassen en hoesten of niezen in je elleboog.

Lees meer over de basisregels

Bij de meeste afweeronderdrukkende medicijnen ben je na de tweede vaccinatie goed beschermd en is een derde vaccinatie niet nodig. Hierover lees je meer informatie op
de website van de NOS

Kleine groep krijgt derde vaccinatie

Van een kleine groep mensen met reuma is gebleken dat de bescherming na een volledige vaccinatie niet voldoende is.

Het gaat om mensen die de volgende medicijnen gebruiken:

 • rituximab
 • mycofenolaat mofetil in combinatie met een 2e afweeronderdrukkend medicijn
 • cyclofosfamide

Deze mensen zullen vanaf oktober 2021 van het ziekenhuis waar ze worden behandeld een brief ontvangen met een uitnodiging voor een derde prik. Zij kunnen dan zelf bij de GGD een afspraak maken voor hun derde prik. Het zal gaan om een vaccin van Pfizer of Moderna.

Lees meer informatie over de groep die een derde vaccinatie krijgt op:
de website van het RIVM

Ja, dit klopt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die rituximab gebruiken, onvoldoende afweerstoffen tegen corona aanmaken, als ze gevaccineerd zijn. Ook na de derde prik is dit het geval. Daarnaast kunnen je klachten bij een corona-infectie ernstiger zijn door het gebruik van rituximab.

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) geeft dan ook de volgende adviezen aan jou en je reumatoloog:

 • Overleg samen of het verstandig is om over te stappen naar een ander medicijn. Dit kan vooral belangrijk zijn, zolang er nog veel coronabesmettingen in Nederland zijn.
 • Als bij jou corona is vastgesteld met een test van de GGD, neem dan contact op met je reumatoloog.
 • Vertel aan je huisarts dat je rituximab gebruikt.

De boosterprik is iets anders dan de derde prik.

De derde prik krijg je alleen als je vanwege bijvoorbeeld je medicijngebruik niet voldoende reageert op je vaccinatie. Kijk voor meer informatie bij de vraag over de derde prik.

De boosterprik is bedoeld voor iedereen die wel voldoende bescherming heeft na de vaccinatie. Maar na verloop van tijd neemt de bescherming van je coronavaccinatie iets af. De boosterprik is bedoeld om je afweer tegen corona een oppepper te geven.

De overheid heeft op 2 november besloten dat in Nederland een boosterprik gegeven wordt. Deze prik wordt eerst gegeven aan de 80-plussers. Daarna stap voor stap aan de mensen van boven de 60. Vervolgens kunnen ook mensen die jonger zijn dan 60 een boosterprik krijgen. Ook mensen van 18 jaar of ouder die in een zorginstelling wonen of in de zorg werken in direct contact met patiënten, krijgen zo’n boosterprik.

Als je aan de beurt bent voor de boosterprik, ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Je leest meer wie deze boosterprik krijgt op:

Rijksoverheid.nl

 

Een bloedtest naar antistoffen heeft geen zin. Het is nog niet bekend hoeveel antistoffen of afweercellen precies nodig zijn voor bescherming. Daardoor is het lastig te bepalen hoe jij of jouw arts de uitslag van zo’n test moet interpreteren.

Laat je volledig vaccineren

De NVR adviseert vooral om je volledig te laten vaccineren, wat betekent dat je ook je tweede prik neemt.

Voor meer informatie lees ook de informatie hierover van het RIVM:

Naar informatie van het RIVM

Als je een uitnodiging hebt gekregen voor de 3 coronaprik, moet er minstens 12 weken tussen je laatste vaccinatie en de 3e prik zitten. Ook als je corona hebt gehad moet er minstens 12 weken tussen je infectie en je 3e prik zitten. De GGD houdt dit ook in de gaten bij het maken van een afspraak.

 

Heb je een derde prik gehad en wil je ook een afspraak gaan maken voor de boosterprik? Let er dan op dat er minstens 12 weken tussen deze twee prikafspraken in zit. Of, als je een corona-infectie hebt gehad, dan moet er minstens 12 weken tussen je corona-infectie en de boosterprik zitten. De GGD let hier ook op bij het maken van de afspraak.

Vragen over de coronavaccinatie voor iedereen met reuma:

De ontwikkelingen rondom corona en vaccinaties gaan hard. Maar wat betekent dit voor mensen met een vorm van reuma? Dit houden wij als ReumaNederland nauwlettend in de gaten.

We ontvangen diverse vragen en signalen van mensen met reuma. Hierdoor weten wij waar knelpunten ontstaan.

Helaas zijn er rond corona en de vaccins nog veel vragen waarop niet gelijk een duidelijk antwoord is. Wetenschappers doen bijvoorbeeld nog veel onderzoek en inzichten kunnen hierdoor veranderen. Bovendien is corona is een relatief nieuw probleem in de wereld waar nog iets alles over bekend is.

Wat wij doen:

 • Wij brengen knelpunten en signalen onder de aandacht met onze belangenbehartiging.
  Dit doen wij in samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland. Zij voeren hierover gesprekken met Kamerleden en het Ministerie van VWS. Veel van de bovenstaande vragen en onderwerpen hebben wij daar ingebracht, zoals vaccinatie voor mensen met een medisch risico.
 • Wij zorgen voor heldere en betrouwbare informatie.
  Medisch inhoudelijke vragen leggen wij voor aan de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). We hebben nauw contact met hen over de vragen die er leven bij mensen met reuma. De vragen en antwoorden vind je op deze vraag- en antwoordpagina. Daarnaast helpen we je op weg naar meer informatie door te verwijzen naar andere betrouwbare websites.

Voor iedereen met een vorm van reuma geeft de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) het advies om je te laten vaccineren.

Bekijk hier het advies van de NVR.

De overheid bepaalt wie wanneer aan de beurt is. Wacht dus op de oproep om je te laten vaccineren.

Kijk voor de meest actuele informatie over de planning van de coronavaccinatie in Nederland op:

Het actuele overzicht van Rijksoverheid

Of vul de vragen in om te zien wanneer u een oproep kunt verwachten op:

Wie krijgt wanneer de coronavaccinatie van Rijksoverheid

Veel informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavaccin lees je op:

de website van het RIVM

de website van Rijksoverheid

Heb je nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Tot nu toe zijn de geteste vaccins veilig gebleken.  De coronavaccins bevatten geen levend virus, net zoals de griepprik.

Lees meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van de coronavaccinatie op:

de website van het RIVM

Of lees meer informatie op de website van het CBG over:
het Pfizer-vaccin

het Moderna-vaccin

Heb je bijwerkingen gekregen na je vaccinatie? Neem in zo’n situatie contact op met je huisarts. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van de coronavaccinatie vergelijkbaar met de meeste andere vaccinaties, zoals de griepprik.

Dit is niet te verwachten. Natuurlijk is het altijd verstandig om bij een toename van je klachten snel contact op te nemen met je behandelaar, zoals je reumatoloog, reumaverpleegkundige of anders je huisarts.

Nee, de vaccins die we momenteel in Nederland gebruiken zijn ‘niet-levende vaccins’. Ook alle andere vaccins die nog niet zijn goedgekeurd, zijn ‘niet-levende vaccins’.

Mensen met reuma die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, reageren vaak goed op niet-levende vaccins, net zoals bij de jaarlijkse griepprik. Deze niet-levende vaccins infecteren je niet met het coronavirus. En ze doen niets met je genetische code.

Ja, want tot nu toe is gebleken dat mensen die al een corona-infectie hebben gehad en óók een vaccinatie kregen, daar goed op reageerden. En dat de inenting waarschijnlijk extra bescherming biedt tegen een nieuwe infectie met het corona-virus.

De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Jouw arts heeft daar geen invloed op.

Maar we adviseren je om het in ieder geval met je huisarts te bespreken dat je gevaccineerd wilt worden vanwege jouw kwetsbare gezondheid.

Of je een medische indicatie hebt om ingeënt te worden kan je ook navragen bij je huisarts.

Ben je minder of niet mobiel? Dan kan je mogelijk worden ingeënt door je huisarts en hoef je niet naar de GGD te reizen.

De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Jouw arts heeft daar geen invloed op.

Maar we adviseren je om het in ieder geval met je huisarts te bespreken dat je gevaccineerd wilt worden vanwege jouw kwetsbare gezondheid.

Of je een medische indicatie hebt om ingeënt te worden kan je ook navragen bij je huisarts.

Nee, tot op heden bepaalt de overheid welke groepen mensen op welk moment worden uitgenodigd voor het vaccineren en welk vaccin zij krijgen.

 • Bekijk een filmpje van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt over de coronavaccins bij ontstekingsreuma:
 • Bekijk en beluister de webinar (vanaf minuut 16) van het MST (Medisch Spectrum Twente) over reuma en de coronavaccinatie:
  Naar de webinar
 • Bekijk een filmpje van het Erasmus MC hoe een vaccinatie in jouw lichaam zijn werk doet:
  Naar het filmpje 
 • Bekijk een filmpje op de website van het CBG hoe het coronavaccin zo snel én veilig tot stand kon komen:
  Naar het filmpje

Sommige vaccins lijken iets meer bescherming tegen een corona-infectie te bieden dan anderen, zoals het AstraZeneca vaccin.

Maar ook bij 60% effectiviteit ben je nog steeds goed beschermd. Want het vaccin beschermt niet alleen tegen het risico om de infectie op te lopen. Het beschermt ook tegen een ernstig verloop van een mogelijke corona-infectie.

Kortom: het begrip 60% effectiviteit van een vaccin betekent dat:

 • Je 60% minder risico loopt op een corona-infectie
 • Je minder ziek wordt als je toch een corona-infectie oploopt
 • Je zo kan voorkomen dat je in het ziekenhuis opgenomen moet worden bij een eventuele infectie. De bescherming van het AstraZeneca vaccin tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames ligt tussen de 85 en 100%

Het heeft dus zeker nut om dit vaccin te nemen. En omdat de vaccins wereldwijd schaars zijn is het raadzaam om je te laten vaccineren zodra dit kan.

Meer uitleg over het begrip ‘effectiviteit’ bij de coronavaccins lees je op: https://nos.nl/artikel/2366702-hoe-effectief-een-vaccin-is-is-maar-van-beperkt-belang.html

Helaas hebben ReumaNederland en de NVR geen invloed op de planning van de vaccinaties. Op dit moment is de schaarste van de beschikbare vaccins het grootste probleem. De overheid past regelmatig de planning van de vaccinaties aan. Daarom is het goed om de berichten hierover in de gaten te houden.

Vragen voor mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, zoals methotrexaat of biologische medicijnen:

Ja, volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kan je veilig gevaccineerd worden.

Wel kunnen je afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie je dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie.

Het is verstandig om de vaccinatie niet uit te stellen. Dus ook niet als je veel klachten door je reuma hebt, of vanwege de planning van je medicijninname of -toediening.

Bekijk een filmpje van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt over de coronavaccins bij ontstekingsreuma:

De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van je medische indicatie, je leeftijd of je beroep.

Bekijk de informatiekaart van de Rijksoverheid wanneer je aan de beurt bent:

Naar de informatiekaart

Weet je niet precies in welke groep je valt? Neem dan contact op met je huisarts.

Zodra je de oproep krijgt voor je vaccinatie. Het is volgens de NVR altijd raadzaam om je te laten vaccineren, zodra je daar een oproep voor krijgt. Dus ook als je op het moment van de vaccinatie veel last hebt van je reuma. Stel je vaccinatie ook niet uit vanwege je medicijngebruik of de planning van toediening van je medicijnen, ook al kan dat betekenen dat het vaccin mogelijk minder goed werkt.

Ja, ook na je vaccinatie blijven voorlopig nog de coronamaatregelen en hygiënevoorschriften van kracht, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden. Dit zijn de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen.

Lees meer over de basisregels

Bespreek dit met je reumatoloog. Samen kunnen jullie afwegen wat verstandig en verantwoord is voor zowel jouw reuma als jouw risico om een corona-infectie te krijgen.  

De vaccins die we op dit moment in Nederland gebruiken bevatten geen levend virus, net als bijvoorbeeld de griepprik.

De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie.

Krijg je last van bijwerkingen, meldt dit dan aan je behandelaar en aan het bijwerkingencentrum van het Lareb.

Naar meldformulier van het Lareb

De meest actuele informatie over de vaccins kun je volgen op:

Rijksoverheid.nl

Na een coronavaccinatie bestaat er een heel kleine kans dat je reuma (een tijdje) verergert en je meer ontstekingen krijgt. Dit komt echter maar bij 5% van de mensen met ontstekingsreuma voor.

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) raadt iedereen met reuma aan om zich wel te laten vaccineren. Het gezondheidsrisico bij corona is groter dan het risico op een opvlamming van de reuma.

Heb je vragen over het risico van de coronavaccinatie? Bespreek deze met je reumatoloog.