Lees hieronder de veelgestelde vragen over de coronavaccinatie en reuma.

De antwoorden zijn tot stand gekomen in samenwerking met de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie).

Vragen over de coronavaccinatie voor iedereen met reuma:

Voor iedereen met een vorm van reuma geeft de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) het advies om je te laten vaccineren.

Bekijk hier het advies van de NVR.

De overheid bepaalt wie wanneer aan de beurt is. Wacht dus op de oproep om je te laten vaccineren.

Kijk voor de meest actuele informatie over de planning van de coronavaccinatie in Nederland op:

Het actuele overzicht van Rijksoverheid

Of vul de vragen in om te zien wanneer u een oproep kunt verwachten op:

Wie krijgt wanneer de coronavaccinatie van Rijksoverheid

Veel informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavaccin lees je op:

de website van het RIVM

de website van Rijksoverheid

Heb je nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Tot nu toe zijn de geteste vaccins veilig gebleken.  De coronavaccins bevatten geen levend virus, net zoals de griepprik.

Lees meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van de coronavaccinatie op:

de website van het RIVM

Of lees meer informatie op de website van het CBG over:
het Pfizer-vaccin

het Moderna-vaccin

Heb je bijwerkingen gekregen na je vaccinatie? Neem in zo’n situatie contact op met je huisarts. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van de coronavaccinatie vergelijkbaar met de meeste andere vaccinaties, zoals de griepprik.

Dit is niet te verwachten. Natuurlijk is het altijd verstandig om bij een toename van je klachten snel contact op te nemen met je behandelaar, zoals je reumatoloog, reumaverpleegkundige of anders je huisarts.

Nee, de vaccins die we momenteel in Nederland gebruiken zijn ‘niet-levende vaccins’. Ook alle andere vaccins die nog niet zijn goedgekeurd, zijn ‘niet-levende vaccins’.

Mensen met reuma die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, reageren vaak goed op niet-levende vaccins, net zoals bij de jaarlijkse griepprik. Deze niet-levende vaccins infecteren je niet met het coronavirus. En ze doen niets met je genetische code.

Ja, want tot nu toe is gebleken dat mensen die al een corona-infectie hebben gehad en óók een vaccinatie kregen, daar goed op reageerden. En dat de inenting waarschijnlijk extra bescherming biedt tegen een nieuwe infectie met het corona-virus.

De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Jouw arts heeft daar geen invloed op.

Maar we adviseren je om het in ieder geval met je huisarts te bespreken dat je gevaccineerd wilt worden vanwege jouw kwetsbare gezondheid.

Of je een medische indicatie hebt om ingeënt te worden kan je ook navragen bij je huisarts.

Ben je minder of niet mobiel? Dan kan je mogelijk worden ingeënt door je huisarts en hoef je niet naar de GGD te reizen.

De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Jouw arts heeft daar geen invloed op.

Maar we adviseren je om het in ieder geval met je huisarts te bespreken dat je gevaccineerd wilt worden vanwege jouw kwetsbare gezondheid.

Of je een medische indicatie hebt om ingeënt te worden kan je ook navragen bij je huisarts.

Nee, tot op heden bepaalt de overheid welke groepen mensen op welk moment worden uitgenodigd voor het vaccineren en welk vaccin zij krijgen.

 • Bekijk een filmpje van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt over de coronavaccins bij ontstekingsreuma:
 • Bekijk en beluister de webinar (vanaf minuut 16) van het MST (Medisch Spectrum Twente) over reuma en de coronavaccinatie:
  Naar de webinar
 • Bekijk een filmpje van het Erasmus MC hoe een vaccinatie in jouw lichaam zijn werk doet:
  Naar het filmpje 
 • Bekijk een filmpje op de website van het CBG hoe het coronavaccin zo snel én veilig tot stand kon komen:
  Naar het filmpje

Sommige vaccins lijken iets meer bescherming tegen een corona-infectie te bieden dan anderen, zoals het AstraZeneca vaccin.

Maar ook bij 60% effectiviteit ben je nog steeds goed beschermd. Want het vaccin beschermt niet alleen tegen het risico om de infectie op te lopen. Het beschermt ook tegen een ernstig verloop van een mogelijke corona-infectie.

Kortom: het begrip 60% effectiviteit van een vaccin betekent dat:

 • Je 60% minder risico loopt op een corona-infectie
 • Je minder ziek wordt als je toch een corona-infectie oploopt
 • Je zo kan voorkomen dat je in het ziekenhuis opgenomen moet worden bij een eventuele infectie. De bescherming van het AstraZeneca vaccin tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames ligt tussen de 85 en 100%

Het heeft dus zeker nut om dit vaccin te nemen. En omdat de vaccins wereldwijd schaars zijn is het raadzaam om je te laten vaccineren zodra dit kan.

Meer uitleg over het begrip ‘effectiviteit’ bij de coronavaccins lees je op: https://nos.nl/artikel/2366702-hoe-effectief-een-vaccin-is-is-maar-van-beperkt-belang.html

Helaas hebben ReumaNederland en de NVR geen invloed op de planning van de vaccinaties. Op dit moment is de schaarste van de beschikbare vaccins het grootste probleem. De overheid past regelmatig de planning van de vaccinaties aan. Daarom is het goed om de berichten hierover in de gaten te houden.

Vragen voor mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, zoals methotrexaat of biologische medicijnen:

Ja, volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kan je veilig gevaccineerd worden.

Wel kunnen je afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie je dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie.

Het is verstandig om de vaccinatie niet uit te stellen. Dus ook niet als je veel klachten door je reuma hebt, of vanwege de planning van je medicijninname of -toediening.

Bekijk een filmpje van de Sint Maartenskliniek met ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt over de coronavaccins bij ontstekingsreuma:

De overheid bepaalt wanneer je aan de beurt bent voor je vaccinatie. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van je medische indicatie, je leeftijd of je beroep.

Bekijk de informatiekaart van de Rijksoverheid wanneer je aan de beurt bent:

Naar de informatiekaart

Weet je niet precies in welke groep je valt? Neem dan contact op met je huisarts.

Zodra je de oproep krijgt voor je vaccinatie. Het is volgens de NVR altijd raadzaam om je te laten vaccineren, zodra je daar een oproep voor krijgt. Dus ook als je op het moment van de vaccinatie veel last hebt van je reuma. Stel je vaccinatie ook niet uit vanwege je medicijngebruik of de planning van toediening van je medicijnen, ook al kan dat betekenen dat het vaccin een mogelijk minder goed werkt.

Ja, ook na je vaccinatie blijven voorlopig nog de coronamaatregelen en hygiënevoorschriften van kracht, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden. Dit zijn de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen.

Lees meer over de basisregels

Bespreek dit met je reumatoloog. Samen kunnen jullie afwegen wat verstandig en verantwoord is voor zowel jouw reuma als jouw risico om een corona-infectie te krijgen.  

De vaccins die we op dit moment in Nederland gebruiken bevatten geen levend virus, net als bijvoorbeeld de griepprik.

De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie.

Krijg je last van bijwerkingen, meldt dit dan aan je behandelaar en aan het bijwerkingencentrum van het Lareb.

Naar meldformulier van het Lareb

De meest actuele informatie over de vaccins kun je volgen op:

Rijksoverheid.nl

Wij hebben deze vraag voorgelegd aan de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

De NVR geeft aan dat er nog onvoldoende bewijs is dat een derde vaccinatie een beter effect heeft. Dit is nu nog onbekend en er wordt onderzoek naar gedaan. Het advies blijft om je te laten vaccineren volgens het huidige coronavaccinatieprogramma. En het is raadzaam om je te houden aan de basisregels om corona te voorkomen.

Lees meer over de basisregels