Reuma hoeft geen probleem te vormen als je een kinderwens hebt. De meeste reumatische aandoeningen maken je namelijk niet minder vruchtbaar. Bepaalde medicijnen doen dat wel. Denk bijvoorbeeld aan een hoge dosis prednison of azathioprine. Bespreek het daarom altijd met je arts als je zwanger wilt worden.

Meestal verloopt de zwangerschap normaal en komt de baby gezond ter wereld. Wel kan reuma een rol spelen bij het verzorgen van je baby of lukt het je niet om met je kinderen te stoeien of te spelen. De ervaring van de meeste ouders met reuma is dat het goed lukt om voor hun kinderen te zorgen. Kinderen zijn heel flexibel. Ze passen zich gemakkelijk aan naar wat hun ouders wel en niet kunnen. Leer ze bijvoorbeeld al vroeg traplopen of zichzelf aankleden. Voor hen is het vooral belangrijk dat zij aandacht, warmte en geborgenheid krijgen. Dat kan je ook geven als je reuma hebt.

Als je moeite hebt met staan, bukken of een verminderde handfunctie zijn er hulpmiddelen die het verzorgen van je baby en kind makkelijker maken.
Lees meer over ouderschap en reuma

Vruchtbaarheid

De meeste vormen van reuma hebben geen invloed op je vruchtbaarheid. Bij vrouwen met reumatoïde artritis (RA) blijkt wel dat ze verminderd vruchtbaar zijn. En vrouwen die actieve systemische lupus erythematodes (SLE) hebben wordt afgeraden om in een periode met veel klachten zwanger te worden. Heb je een andere vorm van reuma, dan wordt jouw kans om zwanger te worden niet kleiner.

Wel kan reuma er indirect voor zorgen dat je een kleinere kans hebt om zwanger te worden, bijvoorbeeld als je door pijn en vermoeidheid minder vaak seks hebt.
Lees meer over reuma en seksualiteit

Ook kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op je vruchtbaarheid. Bespreek daarom tijdig met je arts als je een kinderwens hebt. Met sommige medicijnen moet je namelijk al maanden voor de zwangerschap stoppen.

Medicijngebruik voor de zwangerschap

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid, zowel voor vrouwen als voor mannen. Ook zijn er medicijnen die mogelijk schadelijk zijn voor jouw ongeboren kind.

Bespreek het altijd met jouw arts als je een kinderwens hebt. Doe dit op tijd. Samen met je arts bekijk je of het nodig is om met je huidige medicijnen te stoppen of aan te passen.

Lees meer over jouw medicijnen

Erfelijkheid

In principe is reuma niet erfelijk overdraagbaar. Wel komen bepaalde vormen van reuma meer voor in families.

Bijna iedereen (90%) met Axiale Spondyloartritis heeft de factor HLA-B27 in het bloed. Als jij deze factor in je bloed hebt, is de kans 50% dat jouw kind deze factor ook heeft. Het is niet bekend hoe groot de kans is dat jouw kind met deze factor Axiale Spondyloartritis krijgt.

Als Reumatoïde artritis (RA) in jouw familie veel voorkomt, is de kans dat je kind ook RA krijgt iets groter. Het is niet bekend hoeveel groter deze kans is.

Heb je Systemische lupus erythematodes (SLE) of het syndroom van Sjögren dan ga je meestal voor de zwangerschap naar een gynaecoloog.

Zwangere vrouwen (met of zonder reuma) zijn door de zwangerschap soms sneller moe en kunnen last hebben van lichamelijke ongemakken. Verder kan je de ‘gebruikelijke’ zwangerschapsklachten krijgen, zoals vermoeidheid of een hoge bloeddruk.

Heb je reuma, dan is het mogelijk dat je reumatische klachten verminderen door een verandering in jouw hormoonhuishouding. De meeste vormen van reuma hebben geen invloed op het verloop van je zwangerschap. Meestal blijf je gewoon onder behandeling van een verloskundige. Afhankelijk van je vorm van reuma (bijvoorbeeld ernstige RA of SLE)  en je medicijngebruik,  is vaak begeleiding door een gynaecoloog nodig.

Medicijngebruik tijdens de zwangerschap

Vooral de eerste 3 maanden van de zwangerschap is jouw ongeboren kind gevoelig voor medicijnen. Overleg met je arts welke medicijnen je veilig kunt gebruiken. Zoek samen eventueel naar alternatieven. Veel vrouwen met reuma hebben tijdens hun zwangerschap minder last van hun aandoening. Daardoor kunnen zij vaak een lagere dosis medicijnen innemen of er tijdelijk helemaal mee stoppen.

Als jouw aandoening erg actief wordt, is het mogelijk dat het op een gegeven moment toch beter is om medicijnen te gaan gebruiken. Het is belangrijk dat deze medicijnen jou helpen, maar ze mogen niet schadelijk zijn voor jouw ongeboren kind. Welke medicijnen je kunt gebruiken hangt af van jouw situatie. Overleg daarom altijd met jouw reumatoloog en/of gynaecoloog.

Systemische lupus erythematodes (SLE) kan invloed hebben op de gezondheid van jouw ongeboren kind. Het is daarom nodig dat je arts je extra goed in de gaten houdt tijdens je zwangerschap. Ook is het mogelijk dat een zwangerschap invloed heeft op het verloop van de SLE.

Indien jij en jouw partner een zwangerschap overwegen, bespreek dit zo vroeg mogelijk met je reumatoloog. Liefst een jaar voordat je zwanger wil worden. Je krijgt dan vaak een verwijzing naar een gynaecoloog. De reumatoloog en gynaecoloog bespreken met je wat de mogelijkheden en risico’s zijn bij een eventuele zwangerschap, en welke aanpassingen in de medicijnen nodig zijn voordat je zwanger wordt.

Lees meer over lupus erythematodes

Het syndroom van Sjögren kan invloed hebben op de gezondheid van je ongeboren kind. Het is daarom nodig dat je arts je extra goed in de gaten houdt tijdens je zwangerschap. Bespreek je kinderwens met je reumatoloog zodat jullie samen kunnen kijken wat voor jou de beste weg is.

Lees meer over het syndroom van Sjögren

Heb je axiale spondyloartritis? Dan kan je tijdens de zwangerschap meer last krijgen van jouw rug of van problemen bij het ademhalen. Dit laatste komt omdat vrouwen met axiale spondyloartritis soms een minder beweeglijke borstkas hebben, waardoor zij moeilijker via de borstkas kunnen ademen. Hoe minder ruimte er in de buik overblijft, hoe moeilijker het wordt om via de buik te ademen.

Probeer hier extra aandacht aan te besteden als je zwangerschapsoefeningen doet. Vraag eventueel aan een oefen- of fysiotherapeut welke oefeningen geschikt zijn.

Er zijn ook positieve gevolgen: vrouwen met axiale spondyloartris hebben tijdens hun zwangerschap vaak minder last van hun gewrichten.

Lees meer over axiale spondyloartritis

Als je reumatoïde artritis (RA) hebt en jouw aandoening actief is, kan dat invloed hebben op het verloop van je zwangerschap. Ook het gebruik van veel prednison heeft soms invloed op je zwangerschap gevolgen hebben.

Als de aandoening rustig blijft, zitten er positieve aspecten aan de zwangerschap. Ongeveer de helft van de vrouwen met reuma heeft namelijk minder last van de aandoening tijdens de zwangerschap. Nemen jouw klachten af, dan kan je misschien minderen of helemaal stoppen met jouw medicijnen. Overleg hierover met je reumatoloog. Helaas komen bij bijna alle vrouwen de reumatische klachten terug na de zwangerschap. Meestal gebeurt dit ongeveer 6 weken na de bevalling. De klachten zijn vaak net zo hevig als vóór de zwangerschap. Maar omdat veel vrouwen zich zo goed gevoeld hebben, hebben zij vaak het idee dat de aandoening erger geworden is.

Lees meer over reumatoïde artritis

De bevalling

De meeste vrouwen met een reumatische aandoening bevallen zonder complicaties. Bij een paar aandoeningen en in bepaalde situaties is het nodig dat je in het ziekenhuis bevalt. De beslissing om in het ziekenhuis te bevallen neem je in overleg en op advies van jouw reumatoloog en/of gynaecoloog. Jouw aandoening, klachten, medicijngebruik en het verloop van je zwangerschap spelen een belangrijke rol bij die beslissing.

Als je systemische lupus erythematodes (SLE) hebt, zal je waarschijnlijk wel in het ziekenhuis bevallen. Dit geldt ook wanneer je het syndroom van Sjögren hebt en bepaalde antistoffen in je bloed hebt.

Wanneer je tijdens jouw zwangerschap nog klassieke ontstekingsremmers (DMARD’s) gebruikt hebt, is het vaak nodig dat je in het ziekenhuis bevalt.

Meestal is het ook noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen als je gewrichten ernstig aangetast zijn, bijvoorbeeld jouw heupen, bekken of wervelkolom. Bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis of Axiale Spondyloartritis

Kraamtijd

Vrouwen met reuma hebben soms wat meer tijd nodig om van de bevalling te herstellen dan vrouwen die geen reuma hebben. Ook kunnen reumatische klachten na de bevalling terugkomen of verergeren. Dit komt vooral voor bij vrouwen met reumatoïde artritis (RA). Bij ongeveer de helft van hen wordt de aandoening weer actief na de geboorte van hun kind, terwijl deze tijdens de zwangerschap relatief rustig was. Ook bij andere vormen van reuma krijgen vrouwen  na de geboorte van hun kind regelmatig meer last van ontstekingen en vermoeidheid.

Met reuma heb je soms recht op extra kraamzorg. Vraag deze op tijd aan en zorg ervoor dat je kraamzorg krijgt die ook huishoudelijke en gezinstaken vervult. Jouw kraamzorgorganisatie en zorgverzekeraar kunnen je hierover meer informatie geven.

Soms heb je een hulpmiddel nodig. Het hoeft niet altijd een officieel (medisch) hulpmiddel te zijn. Je kunt ook veel dingen zelf (laten) maken of zaken anders organiseren. Er zijn dus meerdere manieren om een hulpmiddel in te zetten. Handige vragen om tot de voor jou beste oplossing te komen zijn de volgende:

  1. Wat is het probleem?
  2. Wil ik het zelf blijven doen of schakel ik iemand anders in?
  3. Als ik het zelf wil blijven doen, welke hulpmiddelen zijn er waardoor ik het zelf kan?

Andere tips voor de eerste tijd na de bevalling:

  • Probeer kraamvisite zoveel mogelijk te ontvangen als je nog kraamzorg hebt.
  • Krijg je visite als er geen hulp is? Nodig dan zoveel mogelijk mensen tegelijk uit en vraag een familielid of iemand anders om je te helpen met de visite.
  • Vermeld op het geboortekaartje op welke tijden je rust. Maak hierbij goed duidelijk dat je op deze tijden ook echt niemand wilt ontvangen.
  • Overleg met elkaar wanneer jouw partner vrije dagen opneemt. Wat extra hulp van je partner kan handig zijn als de kraamzorg is gestopt.

Lees meer over ouderschap en opvoeding, zoals borst- of flesvoeding en het verzorgen van je kind.

Waar kan je terecht?

Nationale Vereniging voor Lupus, Sclerodermie en MCTD patiënten (NVLE)
Website: nvle.org

Nationale Vereniging Sjögren Patiënten
Website: www.nvsp.nl

Zwangerschapsregister pREGnant
Register voor zwangere vrouwen en medicijngebruik
Website: www.pregnant.nl

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over leven met reuma