Reuma hoeft seks niet in de weg te staan, maar kan wel tot gevolg hebben dat je seksleven verandert. Je kunt misschien niet meer alles doen wat je wilt of gewend was. Misschien ben je te moe voor seks of heb je last van lichamelijke ongemakken, bijvoorbeeld pijn, een droge vagina of erectieproblemen? Zorgen bepaalde medicijnen ervoor dat je minder zin hebt om te vrijen? Gelukkig is er voor veel problemen een oplossing te bedenken.

Uiteraard hoeft niet alles wat je hier leest op jou van toepassing te zijn. Seks is nu eenmaal heel intiem en persoonlijk. Je ontdekt zelf (samen met jouw partner) wat voor jou of voor jullie het beste werkt. Je bepaalt zelf op welke manier en hoe vaak je seks hebt. Het belangrijkste is dat je kan blijven genieten van seks, ook als je reuma hebt.

Seks is gezond

Ook als je reuma hebt, kan je van seks genieten. Sterker nog: seks is goed voor je. Spieren ontspannen zich na een orgasme. Daardoor ervaren veel mensen met reuma zelfs minder pijn na seks.

Single zijn met reuma

Ben je een ‘happy single’ en zoek je geen partner? Ook in je eentje kan je seks hebben. Vind je het fijn om te masturberen, lees dan ook onze praktische tips om met pijn of andere klachten door reuma om te gaan.

Zoek je een partner die net als jij weet wat het is om een beperking te hebben? Ook hiervoor bestaan speciale ontmoetingsplekken op internet. Kijk eens op de website van de Stichting Handicap en Seksualiteit. Onder het kopje Dienstverlening vind je contactadvertenties van mensen die op zoek zijn naar een relatie. Je vindt op deze website ook informatie over andere manieren om intiem te zijn.

Reuma en jouw relatie

Heb je een relatie? Dan kan het feit dat jij reuma hebt ook invloed hebben op jouw partner. Misschien zijn jouw behoeften veranderd terwijl je partner nog dezelfde verlangens heeft.

Praat erover

Wees open tegen elkaar. Jullie kunnen het beste samen ontdekken wat jouw aandoening precies met jullie doet. Wanneer heb jij zin in seks? Waarin heb je zin? Wat is lichamelijk voor jou mogelijk en wat niet? Vraag je partner wat hij of zij wil. Welke behoeften heeft die precies? En hoe kunnen jullie hier samen een weg in vinden? Praten en open zijn over wat jullie willen, kan jullie helpen in jullie seksleven.

Blijf genieten

Probeer van seks te blijven genieten door er creatief mee om te gaan. In de praktijk betekent dit misschien dat je soms op andere manieren of tijdstippen gaat vrijen dan jullie gewend zijn. En dat jouw partner zijn of haar behoeften zal moeten uitstellen als jij (te) veel last hebt van pijn en vermoeidheid. Zelfbevrediging kan voor jouw partner misschien een oplossing zijn. Je kunt ook proberen jouw geliefde op een andere manier te bevredigen: met je hand, je mond of een hulpmiddel zoals een vibrator of glijmiddel.

Hulpmiddelen

Op de website van de Stichting Handicap en Seksualiteit staat een overzicht van verschillende ‘speeltjes’ die je kunt gebruiken. Je kunt deze hulpmiddelen via internet bestellen, of je kunt – alleen of met je partner – naar een seksshop gaan.

Praktische tips

Als je last hebt van jouw gewrichten kan vrijen pijn doen. Vooral als je partner op je ligt en zo op jouw pijnlijke gewrichten drukt. Er zijn verschillende mogelijkheden om pijn bij het vrijen te vermijden:

  • Gebruik je medicijnen tegen de pijn? Dan zou je het tijdstip waarop je jouw medicatie inneemt kunnen aanpassen aan je plannen om te vrijen. Dat is misschien niet echt spontaan, maar wel effectief.
  • Je kunt ook eens een andere positie proberen. Veel mensen met reuma geven aan dat ze het prettiger vinden om voor, achter of naast hun partner te liggen. Probeer samen uit of dat ook voor jou geldt.
  • Wees flexibel bij het zoeken naar andere standjes. Lach erom als de nieuwe positie niet lukt of niet bevalt. Probeer dan gewoon iets anders.
  • Wanneer gemeenschap te pijnlijk is, kan je speeltjes gebruiken zoals een vibrator of glijmiddel.

Veel mensen met reuma hebben last van stijfheid in hun gewrichten. Vooral voor mensen die gewend waren ’s ochtends te vrijen kan dit lastig zijn.

De oplossing is eenvoudig en doeltreffend. Zijn jouw gewrichten ’s morgens te stijf? Verplaats dan het tijdstip waarop je seks hebt. Later op de dag zijn je gewrichten mogelijk wat soepeler.

Een warme douche nemen helpt soms ook. Of ga lekker samen in bad voordat je gaat vrijen. Ook daardoor kun je je soepeler gaan voelen.

Als je moe bent, heb je misschien geen zin in seks.

Hoe kan je daarmee omgaan?

  • Probeer je energie over de dag te verdelen als je zin en plannen hebt om te gaan vrijen.
  • Als het vrijen zelf te inspannend voor je is, laat jouw partner dan een actieve houding aannemen. Misschien betekent dit dat je op zoek moet naar een ander standje, bijvoorbeeld eentje waarbij jouw partner bovenop ligt of zit.
  • Zeg het eerlijk tegen jouw partner als de inspanning te zwaar voor je is. Laat weten dat je hoopt dat hij of zij misschien wat meer wil doen. Waarschijnlijk heeft jouw partner dat er graag voor over.

De meeste medicijnen die worden voorgeschreven bij reuma hebben geen invloed op de zin in seks. Bij sommige medicijnen, zoals prednison, is dit juist wél een bekend verschijnsel. Heb je de indruk dat je minder lustgevoelens hebt door het gebruik van medicijnen? Praat hier dan over met je huisarts of reumatoloog. Misschien kan hij je andere medicijnen voorschrijven.

Als blijkt dat jouw klachten niet aan de medicatie liggen, kan je met jouw huisarts of reumatoloog praten over de werkelijke oorzaak van jouw verminderde zin in seks. Een verwijzing naar een seksuoloog is een mogelijkheid.

Bij sommige vormen van reuma, zoals het syndroom van Sjögren, heb je vaak last  van droge slijmvliezen, bijvoorbeeld een droge vagina. Vrijen kan dan pijn doen, bijvoorbeeld omdat er kloofjes ontstaan.

Bij een droge vagina helpt glijmiddel goed. Dit kan je bij de apotheek krijgen met een recept van jouw (huis)arts. Glijmiddel is ook te koop bij de drogist en bij de seksshop. Het is verkrijgbaar in allerlei geuren en kleuren. Je kunt zelf bepalen welke soort je gebruikt.

Gebruik in ieder geval geen vaseline. Dit is moeilijk weg te wassen en het geeft daardoor meer kans op infecties. Als je van plan bent om elkaar met de mond (oraal) te bevredigen, kan je glijmiddel met een smaakje overwegen.

In een penis zitten zwellichamen. Als een man opgewonden raakt, stroomt er veel bloed naar deze zwellichamen. Daardoor wordt de penis stijf. Door bepaalde medicijnen en bij sommige vormen van reuma kan het gebeuren dat dit niet meer goed functioneert.

Ga hiermee naar jouw huisarts of reumatoloog. Misschien kan je arts andere medicijnen voorschrijven die deze bijwerking niet hebben. Ook zijn er medicijnen en andere hulpmiddelen beschikbaar om je erectie te verbeteren.

Op de website van Rutgers WPF kan je een brochure bestellen met meer informatie over erectieproblemen.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor je een tijdje minder zin in seks hebt.

Tips om zin te krijgen:

  • Laat je verleiden. Ben je (nog) niet in de stemming? Je kunt wel in de stemming kómen. Probeer samen te ontspannen. Geef jezelf en je partner de tijd.
  • Ga bewust op zoek naar prikkeling. Je kunt bijvoorbeeld sexy lingerie aantrekken of een pornofilm of erotisch tijdschrift bekijken.
  • Heb je echt geen zin om te vrijen? Dan kunnen jullie misschien op een andere manier intiem zijn; elkaar masseren, strelen of knuffelen. Wie weet kom je dan alsnog in de stemming.

Je lichaam verandert misschien, nu je reuma hebt. Misschien ben je wat dikker geworden, heb je huidklachten of zien je gewrichten er anders uit. Als je niet blij bent met hoe je eruitziet, kan dat invloed hebben op jouw behoefte om intiem te zijn of te vrijen.

Geef jezelf de tijd om te wennen aan jouw ‘nieuwe’ lichaam. Praat er ook over met je partner. Misschien heeft hij of zij helemaal geen moeite datgene waar jij moeite mee hebt. Misschien wil hij of zij juist graag met je vrijen.

Hulp of advies nodig?

Kom je problemen tegen met seksualiteit, alleen of samen met je partner? En kom je er niet uit? Je kan hulp of advies vragen. Doordat veel mensen hun seksleven een privéaangelegenheid vinden, praten zij er liever niet met anderen over en vragen niet om advies of hulp. Terwijl het je juist een steuntje in de rug kan geven.

Bespreek jouw situatie met je huisarts of reumatoloog. Als je huisarts of reumatoloog je niet kan helpen, kan je terecht bij een seksuoloog. Je arts kan je doorverwijzen, maar je kunt ook zelf een afspraak maken. Ook als je geen partner hebt, kan je bij een seksuoloog terecht voor adviezen voor een beter seksleven.

Vraag bij je zorgverzekering na of een behandeling door een seksuoloog vergoed wordt en wat de voorwaarden daarvoor zijn.

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over leven met reuma

Rutgers WPF
Website: www.rutgers.nl
Lees vooral de brochure ‘Seksualiteit en een chronische ziekte’

Stichting Handicap en Seksualiteit
Website: www.handicapenseksualiteit.nl

Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling
Website: www.stichtingsar.nl