Goede lichaamshouding

Langdurig in één houding zitten of staan verergert vaak je klachten. Een goede lichaamshouding helpt om je klachten aan je gewrichten te beperken. Kom je er niet uit hoe jij goed zit of staat? Een ergotherapeut kan je helpen om een juiste houding aan te leren.

Is staan pijnlijk of vermoeiend? Probeer niet te lang achter elkaar te staan. Wissel zitten, staan en korte beweegmomenten met elkaar af.

Moet je toch staan? Zet jouw voeten dan iets uit elkaar, houd je knieën iets gebogen zodat je ze niet overstrekt en ‘op slot’ zet.

Doe je staand werk, zorg dan voor een goede werkhoogte. Een goede hoogte voor een werkblad (strijkijzer, bankschroef) is 2 tot 3 centimeter onder jouw gebogen elleboog.

Werkblad op juiste hoogte

Lang zitten is voor niemand goed. Probeer daarom zoveel molgeijk staan en zitten af te wisselen. Moet je toch lang zitten? Let dan op  de volgende zaken:

  • Een geschikte stoel is voor jou erg belangrijk om goed te kunnen zitten.
  • Een stoel die je gebruikt om te rusten moet vooral laag in de rug voldoende steun geven.
  • Op een werkstoel heb je meer ruimte nodig om je armen vrij te kunnen bewegen. Een armleuning mag daarbij niet in de weg zitten.
  • In een werkstoel zit je het beste als jouw bovenbenen ten opzichte van je onderbenen een hoek van 90 graden maken. Gebruik eventueel een voetenbankje als je met jouw voeten de grond niet raakt. De stoel moet je bovenbenen ondersteunen tot 4 centimeter vanaf jouw knieholte.
Goede houding in zit

Langdurig in één houding liggen is vaak vervelend. Op je rug liggen met opgetrokken of gebogen knieën is onverstandig als je last van je knieën hebt. Leg ook geen kussen onder je knieën, ook al heb je dan minder pijn. Dit belemmert de bloedtoevoer.

Zorg voor een hoofdkussen dat jouw nek en hoofd ondersteunt. Wat een goed hoofdkussen is voor jou, is een kwestie van proberen. Bij veel goede bedspeciaalzaken mag je dit vaak testen.

Heb je last van je rug of knieën? Til zo veel mogelijk met 2 handen en houd het voorwerp voor jouw buik. Til je iets op vanaf een lager punt? Ga dan zo veel mogelijk door de knieën met een rechte rug. Zo belast je jouw rug zo min mogelijk.

Lees meer over hulp en aanpassingen op het gebied van staan, zitten, liggen en tillen.