Meestal krijg je voor kleine hulpmiddelen niet een vergoeding. Grote hulpmiddelen worden soms vergoed. Als je een aanpassing of hulpmiddel nodig hebt om zelfstandig te blijven wonen of vervoer in de buurt, dan kan je contact opnemen met de gemeente. Lees hier meer informatie over de verschillend loketten waar je terecht kan met je vragen over vergoeding.

Welke hulpmiddelen en aanpassingen worden vergoed?

Kleine hulpmiddelen:

Voor kleinere hulpmiddelen die je bijvoorbeeld gewoon bij huishoudwinkels kunt kopen, krijg je meestal geen vergoeding. Een klein hulpmiddel hoeft niet duur te zijn. Vaak verkopen winkelketens voor huishoudelijke artikelen ook kleine hulpmiddelen. En soms kan je het probleem waar je een hulpmiddel voor nodig hebt creatief oplossen.

Grote hulpmiddelen en aanpassingen in huis:

Heb je een groot hulpmiddel nodig, of een aanpassing in huis, dan bestaan daar verschillende vergoedingsregelingen voor. Het is niet eenvoudig om te weten te komen voor welk hulpmiddel je waar kan aankloppen voor een vergoeding. Laat je daarom adviseren. Bijvoorbeeld door een ergotherapeut of een reumaverpleegkundige voordat je een hulpmiddel of aanpassing koopt.

Op hulpmiddelenwijzer.nl vind je veel informatie over de vergoedingsmogelijkheden van hulpmiddelen.
Naar de hulpmiddelenwijzer

Wat vergoedt de gemeente waar je woont?

Als je moeite hebt met lopen, binnenshuis of buitenshuis, ga je in overleg met het zorg- of Wmo-loket van je woongemeente. Met de gemeente bekijken jullie welke oplossingsmogelijkheden er zijn voor jouw probleem.  Elke gemeente heeft daarvoor zijn eigen regels. Dit geldt ook voor woningaanpassingen. Denk aan een traplift als je moeite hebt met traplopen.

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent dat jouw gemeente je vanuit de Wmo moet ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Bij het Wmo-loket van jouw gemeente kan je terecht voor het aanvragen van voorzieningen en ondersteuning.

Als je bijvoorbeeld hulp in de huishouding nodig hebt, kijkt de gemeente ook wie er in jouw omgeving kan helpen voordat professionele hulp wordt ingeschakeld. Andere voorbeelden zijn woningaanpassingen of een vervoerspas. Gemeenten hebben veel vrijheid om dit naar eigen inzicht in te vullen. Het is daarom mogelijk dat verschillende gemeenten verschillende voorzieningen bieden.

Meer lezen over de Wmo

Wat vergoedt je zorgverzekering?

Zorgverzekeringen vergoeden sommige hulpmiddelen. Als je een aanvullend pakket hebt, zijn de vergoedingen vaak iets ruimer. Vraag aan je eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Hulpmiddelen die je nodig hebt voor jouw behandeling, revalidatie of verzorging krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld een speciaal matras als langdurige bedrust nodig is.

Voor sommige andere hulpmiddelen kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld een rollator of kruk vanuit de aanvullende verzekering.

Voor de aanvullende verzekering hanteren zorgverzekeraars ieder hun eigen voorwaarden en procedures. Informeer daarom bij je eigen zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie over vergoedingen vanuit de zorgverzekering lees je op de website van de overheid.

Naar de website van de overheid

Wat vergoedt het UWV?

Het UWV vergoedt onder bepaalde voorwaarden hulpmiddelen die je nodig hebt voor je werk of studie. Wil je meer informatie?

Naar Informatie van het UWV over hun vergoedingen

 

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over leven met reuma