Welke hulpmiddelen en aanpassingen worden vergoed?

Voor kleinere hulpmiddelen die je bijvoorbeeld gewoon bij huishoudwinkels kunt kopen, krijg je meestal geen vergoeding. Een klein hulpmiddel hoeft niet duur te zijn.

Grote hulpmiddelen en aanpassingen zijn vaak duur, daarvoor bestaan allerlei vergoedingsregelingen. Het is niet eenvoudig om inzicht te krijgen in de vergoedingsmogelijkheden. Laat je daarom adviseren. Bijvoorbeeld door een ergotherapeut of een reumaverpleegkundige voordat je een hulpmiddel of aanpassing koopt. Ook op hulpmiddelenwijzer.nl vind je veel informatie over de vergoedingsmogelijkheden van verschillende hulpmiddelen.

Voor grote hulpmiddelen bestaan de volgende vergoedingen:

  • Als je moeite hebt met lopen of een andere vervoersvoorziening nodig hebt, ga je in overleg met de gemeente om te kijken welke oplossingsmogelijkheden er zijn voor jouw probleem.  Elke gemeente heeft daarvoor zijn eigen regels. Dit geldt ook voor aanpassingen die eventueel nodig zijn in je woning. Denk aan een traplift als je moeite hebt met traplopen.
  • Zorgverzekeringen vergoeden sommige hulpmiddelen. Informeer bij jouw eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
  • Het UWV vergoedt onder bepaalde voorwaarden hulpmiddelen die je nodig hebt voor je werk of studie. Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van het UWV.

Naar de gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent dat jouw gemeente je vanuit de Wmo moet ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Bij het Wmo-loket van jouw gemeente kan je terecht voor het aanvragen van voorzieningen en ondersteuning.

Als je bijvoorbeeld hulp in de huishouding nodig hebt, kijkt de gemeente ook wie er in jouw omgeving kan helpen voordat professionele hulp wordt ingeschakeld. Andere voorbeelden zijn woningaanpassingen of een vervoerspas. Gemeenten hebben veel vrijheid om dit naar eigen inzicht in te vullen. Het is daarom mogelijk dat verschillende gemeenten verschillende voorzieningen bieden.

Zorgverzekeraar

Hulpmiddelen die je nodig hebt voor jouw behandeling, revalidatie of verzorging krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld een speciaal matras als langdurige bedrust nodig is. Voor sommige andere hulpmiddelen kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld een rollator of kruk vanuit de aanvullende verzekering. Voor de aanvullende verzekering hanteren zorgverzekeraars ieder hun eigen voorwaarden en procedures. Informeer daarom bij je eigen zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over vergoedingen vanuit de zorgverzekering lees je ook op de website van het ministerie van VWS.

Wil je meer weten over hulp, aanpassingen en de verschillende regelingen? Raadpleeg dan de website Regelhulp.nl.

Heb je niet de informatie gevonden die je zocht?
Kijk bij de veelgestelde vragen over leven met reuma