Lees hieronder tips hoe je ondanks je reumaklachten toch kan lezen, bellen of schrijven. Of hoe je computerwerk doet en je hobby’s uit kan blijven oefenen. Er bestaan allerlei hulpmiddelen voor verschillende problemen.
Heb je moeite met het vasthouden van een boek of tijdschrift? Lukt het omslaan van een bladzijde niet? Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen.
Als je handen minder goed functioneren, kan je bij het lezen gebruikmaken van bijvoorbeeld:
- een in hoogte verstelbare leesstandaard
- een knietafeltje
- een verrijdbaar tafeltje of een tafel op pootjes
- een omdraaihulp, voor het omslaan van de bladzijden
- een e-reader
Heb je nekklachten? Maak gebruik van:
- Een prismabril (eventueel op sterkte) als je bijvoorbeeld in bed wilt lezen. Ook al kijk je gewoon omhoog, je ziet toch wat er vóór je gebeurt.
Zie je (tijdelijk) minder goed? Als je bijvoorbeeld een oogontsteking hebt die bij een aantal vormen van reuma voorkomt.
- Met een leesloep of leesliniaal vergroot je de letters van het boek of tijdschrift. Deze hulpmiddelen zijn te koop met een handvat, op een standaard of met een koordje voor om je hals.
Voor telefoneren, schrijven en het werken met de computer zijn allerlei hulpmiddelen te koop. De hulpmiddelen zijn vooral geschikt als je handen en of polsen pijnlijk zijn of minder goed functioneren.
Om bellen gemakkelijker te maken kan je denken aan:
- speciale telefoons met licht bedienbare, grote druktoetsen of draadloze en handsfree toestellen
- mobiele telefoons met grotere druktoetsen
- spraakbesturing op je mobiel
- het voorprogrammeren van veelgebruikte nummers
- het gebruik van een headset
Dikke pennen maken het schrijven vaak een stuk gemakkelijker. Je kunt eventueel extra verdikte pennen kopen. Ook kan je jouw pennen zelf dikker maken met penverdikkers of bijvoorbeeld met een stuk tape.
Werk je veel met de computer? Deze producten kunnen daarbij handig zijn:
- ergonomisch toetsenbord
- polssteun die voor je toetsenbord ligt
- muismat met gel ter ondersteuning van je pols
- aangepaste muis
- spraakherkenningsprogramma
De RSI-vereniging geeft ook informatie hierover.
Muziek: Muziekinstrumenten kan je laten aanpassen aan jouw beperking. Er zijn bijvoorbeeld neksteunen, borststeunen, standaarden, beugels en draagbanden. Er zijn verschillende instrumentenmakers die muziekinstrumenten aanpassen. Of kijk op de website van Muziekotheek.
Tuinieren: Er zijn verschillende soorten speciaal aangepast tuingereedschap, bijvoorbeeld bladgrijpers, oprapers en tweewielige kruiwagens. Er bestaat tuingereedschap met een verlengde stok voor als je moeite hebt met bukken. Je kunt dat vaak ook zelf maken.
Als je een verminderde handfunctie hebt, kan het helpen het handvat dikker te maken.
Kaarten: Als je moeite hebt met het vasthouden van speelkaarten, denk dan eens aan een kaartenstandaard, een kaartenschudder en/of grote kaarten.
Handwerken: Er bestaan dikkere brei- en haakpennen en een loep voor bij het borduren. Een elektrische breimachine is ook een mogelijkheid. Dit soort zaken zijn vaak bij een goede handwerkwinkel te koop.
Schilderen: Er zijn allerlei handigheidjes voor het schilderen, zoals: een tafelezel, verdikte kwasten en penselen, verdikkingsmateriaal voor kwasten (tape, schuimrubber, karton), pennenhouders voor schilderspenselen, een schilderspalet met grotere duimopening of een palet met een handgreep aan de onderkant. Veel van dit soort materiaal is in een goede doe het zelf winkel of hobbywinkel te koop.
Knippen: Bij veel hobby’s heb je een schaar nodig. Denk bijvoorbeeld aan kleding maken of kaarten maken. Als je handproblemen hebt, zijn er verschillende soorten aangepaste scharen, bijvoorbeeld drukscharen, scharen met een veer en elektrische scharen.
Hulpmiddelenwijzer.nl geeft je meer voorbeelden en ideeën.
