Klachten en beperkingen aan je handen of voeten komen vaak voor bij mensen met reuma. Terwijl kunnen staan en lopen en het gebruiken van je handen zo belangrijk is bij al je dagelijkse bezigheden. Om beperkingen aan je handen of voeten te verminderen zijn er hulpmiddelen mogelijk. Denk aan braces voor je handen, of speciale zooltjes of aanpassingen aan je schoenen. Lees meer informatie en verschillende tips.
Soms hebben je handen, polsen en vingers meer ondersteuning nodig om ze beter te kunnen gebruiken of met minder pijn te gebruiken. Een spalk of brace kan hierbij helpen.
Er bestaan:
- polsbraces
- braces voor je duim
- spalkjes of braces van kunststof of metaal voor andere vingers, de zogeheten ‘fingersplints’.
- persoonlijk op maat gemaakte vingerspalkjes van zilver: ‘silversplints’
Vraag je huisarts of specialist om een verwijzing naar een ergotherapeut voor advies. Een ergotherapeut weet welke brace of splint voor jou geschikt is en waar die te verkrijgen is.
Speciale vingerspalkjes van zilver (‘silversplints’) worden alleen op maat gemaakt, na verwijzing door een specialist. Zo’n silversplint wordt gemaakt door een orthopedisch instrumentmaker.
Het is mogelijk dat je alleen een spalk hoeft te gebruiken als je actief bent. Of soms juist alleen ’s nachts.
Voetklachten komen veel voor bij verschillende vormen van reuma. Naast goede schoenen zijn soms hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld orthesen (een klein hulpstukje dat extra steun geeft), zooltjes of aangepaste schoenen.
Koude voeten
Er bestaan sokken met verwarmingselementen voor koude voeten. Ook zijn er handwarmers en handschoenen met elektrische verwarming verkrijgbaar. Je koopt deze hulpmiddelen bijvoorbeeld bij bergsportwinkels.
Pijnklachten
Soms heb je zoveel pijnklachten dat je moeite krijgt met lopen. Voor het verminderen van pijnklachten zijn er verschillende mogelijkheden.
- Een orthese is een hulpmiddel die tussen of om je teen/tenen zit. Het is van siliconen op maat gemaakt ter ondersteuning van bijvoorbeeld een hamerteen of voorkomen van drukplekken. Het is geen vervanging van een lichaamsdeel (zoals een prothese), maar een ondersteuning. Een podotherapeut of een medisch pedicure kan je aan een orthese helpen.
- Een op maat gemaakt zooltje helpt je je voet anders te belasten waardoor pijnklachten verminderen. Meestal maakt een podotherapeut een zooltje op maat voor je
- Speciale schoenen die aangepast zijn aan jouw voeten nemen vaak veel pijn weg. Met aangepaste schoenen aan loop je vaak beter. Er is veel mogelijk met vormgeven van aangepaste schoenen en vaak kan je aangeven welk type schoen, kleur of stijl je wilt. Een orthopedisch schoenmaker kan je meer vertellen. Je hebt hiervoor wel een verwijzing nodig.
Een aantal ziekenhuizen hebben een gecombineerd spreekuur van reumatoloog met orthopedisch schoenmaker, orthopeed en podotherapeut.
Kooptips
Bij reumatische klachten aan je voeten is het belangrijk dat je de voor jou goede schoenen draagt. Let bij het passen dat de schoenen bij jou geen pijn veroorzaken en voldoende steun geven.
Tip: Koop je schoenen ’s middags, dan zijn jouw voeten vaak wat meer opgezet/dikker. Dan weet je zeker dat ze goed passen.
Tip: Je voeten zijn niet hetzelfde, pas dus altijd beide schoenen.
Goede schoenen – of je ze nu in de winkel koopt of bij een orthopedisch schoenmaker – hebben de volgende eigenschappen:
- Ze zijn een halve tot 1 centimeter langer dan jouw grootste teen.
- Ze zijn breed genoeg.
- Hiel- en zijstuk zijn stevig en geven steun.
- Ze knellen niet bij de bal van de voet. Kies bij voorkeur schoenen zonder stiknaden aan de voorkant.