Hulpmiddelen zijn er in alle soorten en maten. Variërend van eenvoudige hulpmiddelen die in een winkel te koop zijn tot medisch hulpmiddelen. Soms is het een zoektocht welk hulpmiddel goed bij het verminderen van je klachten past.

Daarvoor zijn natuurlijk zorgprofessionals die je kunnen adviseren zoals een ergotherapeut, maar denk ook aan leden van reumapatiëntenverenigingen of tips die je kunt krijgen van mensen met reuma in de besloten Facebookgroep Samen Reuma.

Vooral de medisch georiënteerde hulpmiddelen zijn te huur, te koop of je moet ze apart aanvragen. De ergotherapeut kan jou helpen bij het adviseren en aanvragen.

Waar kopen?

In huishoudwinkels vind je vaak artikelen met een handige grip. Speciale hulpmiddelen zijn te koop of te huur bij een thuiszorgwinkel en in winkels voor revalidatiehulpmiddelen. Aanpassingen in jouw woning vraag je aan bij het Wmo-loket van de gemeente waar je woont.

Voordat je koopt

Breng eerst je probleem in kaart. Voor welk probleem heb je een hulpmiddel nodig? Moet dat een medisch georiënteerd hulpmiddel zijn of kan het ook een eigen bedachte / gemaakte zijn. Of is er een goedkope variant bijvoorbeeld in een huishoudwinkel te koop.

Test het hulpmiddel voordat je het koopt als dat mogelijk is. Kijk of er ook andere mogelijkheden zijn om je probleem op te lossen. Het is zonde om allerlei hulpmiddelen te kopen die je misschien uiteindelijk niet gebruikt. Daarom enkele tips:

  • Houd steeds goed in de gaten welk probleem het hulpmiddel op moet lossen
  • Let op de kwaliteit. Er bestaan verschillende keurmerken voor hulpmiddelen. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) staat voor een deskundig advies, betrouwbare kwaliteit en service. Kijk in het register van het NKH welke leveranciers dit keurmerk hebben.
  • Probeer de mogelijke hulpmiddelen uit voordat je het koopt. Bij de reumaconsulent, de ergotherapeut van het ziekenhuis of bij een thuiszorgwinkel mag je een hulpmiddel vaak op proef mee naar huis nemen.
  • Sommige hulpmiddelen kan je (korte tijd) huren via de thuiszorg(winkel).

Aanvragen woningaanpassingen

Er zijn allerlei aanpassingen in jouw woning mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, aanpassingen in de keuken, een opklapbaar douchezitje, een verhoogd toilet en het eventueel verwijderen van drempels. Het is afhankelijk van jouw gemeente wat er vergoed wordt en wat niet.

Het Wmo- of Zorgloket van jouw gemeente adviseert en gaat over de aanvraag- en vergoedingsmogelijkheden van woningaanpassingen, een traplift, vervoersregelingen en huishoudelijke hulp. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk (met aanvullende hulp) zelfstandig kan blijven wonen en leven.

Meer informatie over de Wmo vind je op de website www.regelhulp.nl.

Waar kan je terecht?

Hulpmiddelen

Informatie over hulpmiddelen
Website: hulpmiddelenwijzer.nl 

Hulp, zorg en hulpmiddelen
Telefoon: 1400
Website: regelhulp.nl

Hulpmiddelen (ervaringen, tips en informatie)
Website: scouters.nl

Auto Aanpassers NL
Website: autoaanpassers.nl

Vilans
Telefoon: 030 7892300
Website: vindeenhulpmiddel.nl

Blijf veilig mobiel
Website: blijfveiligmobiel.nl

Programma Aangepast Lezen
Website: www.kb.nl/ob/aangepast-lezen

Zorg en advies

Centrum Indicatiestelling Zorg
Telefoon: 0900 1404
Website: ciz.nl

Ergotherapie Nederland
Telefoon: 030 2628356
Website: ergotherapie.nl

Mee
Telefoon: 0900 9998888
Website: mee.nl