Heb je een hulpmiddel nodig? Een flink aantal hulpmiddelen zijn te huur of te koop. Sommige aanpassingen in huis moet je apart aanvragen bij de gemeente. De ergotherapeut kan jou helpen bij het adviseren en aanvragen.

Lees hieronder waar je terecht kan voor het huren of kopen van een hulpmiddel, tips voordat je een hulpmiddel koopt en wat de gemeente voor jou kan betekenen.

 

Er zijn allerlei aanpassingen in jouw woning mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, aanpassingen in de keuken, een opklapbaar douchezitje, een verhoogd toilet en het eventueel verwijderen van drempels.

Wmo- of Zorgloket van jouw gemeente

Heb je een aanpassing nodig? Neem dan contact op met het zorg- of Wmo-loket van je gemeente. Dit loket adviseert en gaat over de aanvraag- en vergoedingsmogelijkheden van dit soort woningaanpassingen en de aanvraag van een traplift. En daarnaast kan je er aanvragen doen van vervoersregelingen en huishoudelijke hulp.

De Wmo zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk (met aanvullende hulp) zelfstandig kan blijven wonen en leven. Het is afhankelijk van jouw gemeente wat er vergoed wordt en wat niet.

Naar meer informatie over de Wmo

Heb je tijdelijk een hulpmiddel nodig, bijvoorbeeld voor revalidatie na een operatie? Misschien kan je het artikel lenen. Kan je het artikel niet lenen, dan kan je het soms huren. Denk bijvoorbeeld aan bedklossen, een toiletverhoger of een rolstoel. Bij de thuiszorgwinkel in jouw gemeente krijg je meer informatie over de mogelijkheden.

Vergoeding door je zorgverzekering

Vaak is het mogelijk om bij het lenen van een hulpmiddel een vergoeding van jouw zorgverzekering te krijgen. Informeer naar de mogelijkheden voor een vergoeding bij jouw zorgverzekeraar. Afhankelijk van jouw aanvullende verzekering heb je misschien meer mogelijkheden.

Kan je een hulpmiddel niet lenen of huren, of wordt het hulpmiddel of de aanpassing in huis niet vergoed door de gemeente of jouw zorgverzekeraar? Dan kan je het hulpmiddel of de aanpassing kopen. Veel kleine hulpmiddelen zijn te koop bij huishoudelijke artikelenwinkels of bij speciale hulpmiddelenwinkels.  Maar hulpmiddelen en vooral aanpassingen in huis zijn duur.  Voordat je iets gaat kopen kan je altijd advies vragen aan de ergotherapeut.

Tips voordat je koopt

Lees ook onze tips voordat je een hulpmiddel gaat kopen:

  • Voor welk probleem heb je een hulpmiddel nodig?
  • Kun je het probleem ook oplossen door zelf iets te bedenken of te maken?
    Of is kun je een goedkope oplossing vinden bij een huishoudwinkel?
  • Probeer een hulpmiddel eerst uit voordat je het koopt. Bij de reumaconsulent, de ergotherapeut van het ziekenhuis of bij een thuiszorgwinkel mag je een hulpmiddel vaak op proef mee naar huis nemen. Soms kan dit, onder voorwaarden, ook bij een hulpmiddelenwinkel of een huishoudwinkel.
  • Vraag na bij de thuiszorg of de thuiszorgwinkel of je een hulpmiddel eerst enige tijd mag huren. Dan weet je na verloop van tijd zeker of het voor jou geschikt is, als je het koopt.
  • Let op de kwaliteit van het hulpmiddel. Er bestaan verschillende keurmerken voor hulpmiddelen. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) staat voor een deskundig advies, betrouwbare kwaliteit en service. Kijk in het register van het NKH welke leveranciers dit keurmerk hebben.

Tweedehands kopen

Soms loont het om een hulpmiddel waarvoor je geen vergoeding ontvangt, tweedehands te kopen. Kijk hiervoor eens op zorgoutlet.nl.

Belastingaftrek?

Misschien is het mogelijk om bij jouw belastingaangifte de kosten van een zelf betaald hulpmiddel of aanpassing af te trekken. Kijk voor de mogelijkheden op belastingdienst.nl.

 

Informatie over hulpmiddelen
Website: hulpmiddelenwijzer.nl 

Hulpmiddelen (ervaringen, tips en informatie)
Website: scouters.nl

Auto Aanpassers NL
Website: autoaanpassers.nl

Vilans
Telefoon: 030 7892300
Website: vindeenhulpmiddel.nl

Blijf veilig mobiel
Website: blijfveiligmobiel.nl

Zorg en advies

Centrum Indicatiestelling Zorg
Telefoon: 0900 1404
Website: ciz.nl

Ergotherapie Nederland
Telefoon: 030 2628356
Website: ergotherapie.nl

Mee
Telefoon: 0900 9998888
Website: mee.nl