Hulpmiddelen zijn er in alle soorten en maten. En ieder hulpmiddel heeft een eigen doel. Denk aan kleine, eenvoudige hulpmiddelen voor in de keuken, die je in een winkel koopt, maar ook aan medisch hulpmiddelen om bijvoorbeeld in of uit bed te komen.

Soms is het een zoektocht welk hulpmiddel goed bij het verminderen van je klachten past.

Daarvoor kan je terecht bij een ergotherapeut, maar denk ook aan tips van andere mensen met reuma. Je komt met anderen in contact via de reumapatiëntenverenigingen of de besloten Facebookgroep Samen Reuma.

Vooral de medisch georiënteerde hulpmiddelen zijn te huur, te koop of je moet ze apart aanvragen. De ergotherapeut kan jou helpen bij het adviseren en aanvragen.

Lees hieronder waar je moet zijn, tips voordat je een hulpmiddel koopt en wat de gemeente voor jou kan betekenen.

 

  • Kleine huishoudelijke hulpmiddelen: in huishoudwinkels vind je vaak artikelen met een handige grip voor dagelijkse handelingen in huis, zoals in de keuken.
  • Medische hulpmiddelen zijn te koop of te huur bij een thuiszorgwinkel en in winkels voor revalidatiehulpmiddelen.
  • Heb je een aanpassing in jouw woning nodig, dan kan je terecht bij het zorgloket (het Wmo-loket) van de gemeente waar je woont.

Meer weten?

Kom je er niet uit, of wil je meer informatie?

  • Breng eerst je probleem in kaart. Voor welk probleem heb je een hulpmiddel nodig?
  • Kun je het probleem ook oplossen door zelf iets te bedenken of te maken?
    Of is kun je een goedkope oplossing vinden bij een huishoudwinkel?
  • Probeer een hulpmiddel eerst uit voordat je het koopt. Bij de reumaconsulent, de ergotherapeut van het ziekenhuis of bij een thuiszorgwinkel mag je een hulpmiddel vaak op proef mee naar huis nemen. Soms kan dit, onder voorwaarden, ook bij een hulpmiddelenwinkel of een huishoudwinkel.
  • Vraag na bij de thuiszorg of de thuiszorgwinkel of je een hulpmiddel eerst enige tijd mag huren. Dan weet je na verloop van tijd zeker of het voor jou geschikt is, als je het koopt.
  • Let op de kwaliteit van het hulpmiddel. Er bestaan verschillende keurmerken voor hulpmiddelen. Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) staat voor een deskundig advies, betrouwbare kwaliteit en service. Kijk in het register van het NKH welke leveranciers dit keurmerk hebben.

Er zijn allerlei aanpassingen in jouw woning mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, aanpassingen in de keuken, een opklapbaar douchezitje, een verhoogd toilet en het eventueel verwijderen van drempels.

Het Wmo- of Zorgloket van jouw gemeente adviseert en gaat over de aanvraag- en vergoedingsmogelijkheden van dit soort woningaanpassingen en de aanvraag van een traplift. En daarnaast kan je er aanvragen doen van vervoersregelingen en huishoudelijke hulp.

De Wmo zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk (met aanvullende hulp) zelfstandig kan blijven wonen en leven. Het is afhankelijk van jouw gemeente wat er vergoed wordt en wat niet.

Naar meer informatie over de Wmo

Informatie over hulpmiddelen
Website: hulpmiddelenwijzer.nl 

Hulp, zorg en hulpmiddelen

Website: informatielangdurigezorg.nl/regelhulp.
Telefonisch of per email kan je je vraag stellen aan het Juiste Loket.
Kijk voor de contactgegevens op de website: ‘het Juiste Loket’.

Hulpmiddelen (ervaringen, tips en informatie)
Website: scouters.nl

Auto Aanpassers NL
Website: autoaanpassers.nl

Vilans
Telefoon: 030 7892300
Website: vindeenhulpmiddel.nl

Blijf veilig mobiel
Website: blijfveiligmobiel.nl

Programma Aangepast Lezen
Website: www.kb.nl/ob/aangepast-lezen

Zorg en advies

Centrum Indicatiestelling Zorg
Telefoon: 0900 1404
Website: ciz.nl

Ergotherapie Nederland
Telefoon: 030 2628356
Website: ergotherapie.nl

Mee
Telefoon: 0900 9998888
Website: mee.nl