Over jicht

Jicht wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Bij mensen met jicht werkt de stofwisseling niet naar behoren. Er ontstaat te veel urinezuur in het bloed, of de nieren scheiden het niet goed genoeg. Hierdoor kunnen er kristallen rondom de gewrichten vormen. 

Wanneer het lichaam deze kristallen wil opruimen, kan een pijnlijke gewrichtsontsteking ontstaan. Dit noemen we ook wel een jichtaanval. Een jichtaanval kan eenmalig voorkomen of steeds weer terugkomen. In dit laatste geval spreken we van chronische jicht.

Oorzaken van teveel urinezuur

Er zijn een aantal oorzaken waardoor je een te hoog urinezuurgehalte in je bloed kan krijgen. Door kanker, chemotherapie, overgewicht, stress en alcoholgebruik bijvoorbeeld.

Erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Maar in hoeverre is nog niet helemaal duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk een paar genen een rol spelen bij het krijgen van jicht. Mensen die deze combinatie van genen hebben, blijken meer risico te lopen op het krijgen van jicht. 

Maar ook andere factoren blijven van invloed op het ontstaan van jicht, zoals voeding en leefstijl

Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van jicht om meer duidelijkheid te krijgen over het ontstaan van jicht. 

Jichtaanvallen voorkomen

Voornamelijk door middel van medicijnen en aanpassingen aan je voeding en leefstijl is het mogelijk om jichtaanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Medicijnen

Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling. 

  • Ontstekingsremmende pijnstillers – Om de aanval te stoppen kan je arts een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) adviseren. Helaas remmen deze medicijnen soms de nierfunctie, waardoor het urinezuur juist minder goed wordt afgevoerd. 
  • Corticosteroïden – Als je geen ontstekingsremmende pijnstiller verdraagt, kan je arts een corticosteroïd voorschrijven. Dit kan de klachten verminderen.
  • Colchicine – Een medicijn om gewrichtsontstekingen bij jicht af te remmen én te voorkomen. Colchicine wordt al heel lang gebruikt en is een veelgebruikt medicijn bij jicht.
  • Allopurinol – Bij chronische jicht kan je arts allopurinol voorschrijven. Dit medicijn kan de hoeveelheid urinezuur in je lichaam verlagen. 
  • Febuxostat – Alternatief voor allopurinol. Als je dit niet kan of mag gebruiken schrijf je arts febuxostat voor.
  • Benzbromaron – Als allopurinol /febuxostat te weinig effect heeft of als je teveel bijwerkingen van allopurinol hebt, krijg je meestal benzbromaron voorgeschreven.

Gezonde voeding

Door je urinezuurspiegel te verlagen, kan je het risico op een jichtaanval verkleinen. Daarom zal je arts je adviseren op je voeding te letten. Bijvoorbeeld door met je voeding te zorgen dat je urinezuur gemakkelijker uitscheidt, of minder purine binnen te krijgen.

  • Gezond gewicht bereiken en behouden. Dan maak je minder urinezuur aan. Een gewichtsverlies van 5-10% helpt al om de urinezuuruitscheiding te verbeteren. 
  • Drink voldoende. 2 tot 3 liter water per dag. Zo ontstaat meer urine, waarmee je nieren het urinezuur weer af kunnen voeren.
  • Geen alcohol drinken. Door alcohol te drinken wordt meer urinezuur aangemaakt in de lever. En alcohol maakt het de nieren lastig om urinezuur kwijt te raken.
  • Geen producten met (veel) fructose. Bij de afbraak van fructose ontstaat urinezuur. Vermijd daarom producten die veel fructose bezitten, zoals suikerhoudende frisdranken, koek en snoep.
  • Varieer in je voeding. De Schijf van Vijf is een goed uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.  Wil je advies bij gezonde voeding of extra tips om de hoeveelheid purine in je dagelijkse voeding te verminderen, bespreek dit dan met een diëtist.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom jicht en het voorkomen van aanvallen?