Over jicht

Jicht is een vorm van reuma waarbij plotseling gewrichtsontstekingen kunnen ontstaan. Over de oorzaak van jicht is nog lang niet alles bekend. Wel weten we dat gezond eten en bepaalde voeding vermijden de kans op een jichtaanval kan verkleinen.

Urinezuur is een normaal afvalproduct dat ontstaat bij de afbraak van purine. Maar bij mensen met jicht werkt de stofwisseling niet goed, waardoor een teveel aan urinezuur ontstaat. Hierdoor ontstaan kristallen die in of rond de gewrichten kunnen neerslaan. Je lichaam wil deze kristallen opruimen, wat leidt tot pijnlijke gewrichtsontstekingen. Dit noemen we ook wel een jichtaanval.

Jicht en voeding

Purine komt voor een klein deel rechtstreeks uit onze voeding. Om het risico op een jichtaanval te verkleinen, moet je urinezuurspiegel omlaag. Bijvoorbeeld door met bepaalde voeding te zorgen dat je minder purine binnenkrijgt of gemakkelijker het urinezuur uitscheidt.

Wat moet je wel en niet eten bij jicht?

Jicht kan nog niet genezen worden. Wel zijn er medicijnen die helpen om ontstekingen tegen te gaan, ontstekingen te voorkomen en die het urinezuurgehalte verlagen. Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.

Daarnaast krijg je soms het advies om op je voeding te letten. Gezond eten speelt namelijk een rol in het verminderen van pijnklachten en de kans op een jichtaanval de verkleinen.

  • Gezond gewicht bereiken en behouden. Dan maak je minder urinezuur aan. Een gewichtsverlies van 5-10% helpt al om de urinezuuruitscheiding te verbeteren.
  • Drink voldoende. 2 tot 3 liter water per dag. Zo ontstaat meer urine, waarmee je nieren het urinezuur weer af kunnen voeren.
  • Geen alcohol drinken. Door alcohol te drinken wordt meer urinezuur aangemaakt in de lever. En alcohol maakt het de nieren lastig om urinezuur kwijt te raken.
  • Geen producten met (veel) fructose. Bij de afbraak van fructose ontstaat urinezuur. Vermijd daarom producten die veel fructose bezitten, zoals suikerhoudende frisdranken, koek en snoep.
  • Varieer in je voeding. De Schijf van Vijf is een goed uitgangspunt voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Is er een dieet tegen jicht?

Urinezuur en purine zijn normale producten van onze stofwisseling. De hoeveelheid purine en urinezuur in ons lichaam is maar voor een klein deel te beïnvloeden door voeding.

Meestal hebben medicijnen tegen jicht meer invloed dan een purinebeperkt dieet. Tegenwoordig schrijven artsen een purinebeperkt dieet dan ook niet vaak voor. Toch is het mogelijk dat jouw arts dit wel adviseert. Bij zo’n dieet gebruik je geen of weinig purinerijke voedingsmiddelen, zoals vis, vlees en zeevruchten. Normale voeding bevat gemiddeld 400 mg purine per dag. Met een purinebeperkt dieet kan je dit terugbrengen naar 200 mg per dag.

Vraag advies aan een diëtist

Heb je van je arts het advies gekregen om een purinebeperkt dieet te gaan volgen? Vraag dan om een doorverwijzing naar een diëtist. Die kan samen met jou je voedingspatroon bekijken en je handige tips en adviezen geven. Ze zal rekening houden met jouw smaak, zodat je producten kan kiezen waarbij je lekker kunt eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom jicht en voeding?