De kans is groot dat u iemand met jicht kent. Het aantal mensen met jicht in Nederland is namelijk bijna twee keer zo groot als het aantal met reumatoïde artritis. Mensen met jicht ervaren hevige pijn door plotselinge gewrichtsontstekingen die ontstaan door een te hoog gehalte urinezuur in het lichaam. Tijdens zo’n jichtaanval staat het leven van iemand met jicht gewoon stil. Tegelijkertijd krijgt jicht weinig aandacht. Daarom lijkt jicht een vergeten aandoening te zijn.

Helpt u ons het doel te halen?

Artsen zijn het op dit moment niet eens op welke manier jicht moet worden behandeld. Er zijn ruwweg twee manieren van aanpak: geef medicatie totdat het urinezuur in het bloed onder een bepaalde grens komt. Of: geef medicatie totdat de aanval/klachten bij de patiënt weg zijn. In de door ons ondersteunde grote patiëntenstudie wordt onderzocht welke aanpak het beste resultaat geeft.

ReumaNederland steunt beide behandelmethoden. Zo kunnen de onderzoekers snel de meest effectieve behandeling ontwikkelen en kunnen de ruim 400.000 mensen met jicht in Nederland hier snel van profiteren. Mogen we op uw steun rekenen?

Help mee

Met uw donatie kunnen we veel betekenen voor al die mensen met jicht

Klik op het bedrag dat u wilt geven (kies ‘open bedrag’ als u de hoogte van het bedrag zelf wilt bepalen). U doneert via Tikkie.

€ 10,- € 25,- Open bedrag

De Ramanspectograaf

Mede dankzij een bijdrage van ReumaNederland is de Ramanspectroscoop ontwikkeld door dr. Tim Jansen en dr. Matthijs Janssen. Hierbij worden twee bestaande technieken gecombineerd tot een nieuw revolutionair systeem. Met de eerdere technieken konden artsen onvoldoende zien wat er in een gewricht met kristallen zoals jicht gebeurt.

Dit leidde tot late en verkeerde diagnoses. Met de nieuwe Ramanspectograaf krijgen artsen een veel beter beeld van de kristalvorming en kunnen diagnoses veel nauwkeuriger worden gesteld. Wat automatisch leidt tot een betere behandeling van alle kristalziekten inclusief jicht.

(afbeelding betreft een impressie van het ontwikkelingsmodel)