ReumaNederland accepteert niet dat reuma een rem op ons leven is. We vechten voor Jeroen die niet meer kan volleyballen door artrose. En voor Elisha, die door jeugdreuma wéér een feestje moet missen. En voor Xiomara die door de pijn van ontstekingsreuma niet haar eigen pillen uit een strip kan krijgen.

Voor hen vechten we voor betere behandelingen en investeren we in baanbrekende oplossingen. Dat kunnen we doen dankzij jouw steun. Samen brengen we Nederland in beweging en we stoppen pas als iedereen met reuma weer mee kan doen.

Dit hebben we bereikt in 2020!

‘Ik had een droombaan. Nu is zelfs het openen van mijn medicijnen een nachtmerrie.’ Lees het verhaal van Jeroen

‘Word ik uitgenodigd voor een partijtje, kan ik wéér niet meedoen.’ Lees hier het verhaal van Elisha

‘Ik had een droombaan. Nu is zelfs het openen van mijn medicijnen een nachtmerrie.’ Lees het verhaal van Xiomara

Reuma vroeg opsporen

Reuma vroeg opsporen, betekent de kans om eerder te behandelen. ReumaNederland ondersteunt mensen om zelf sneller de stap naar een behandelaar te zetten. Daarom hebben wij in 2020 vol ingezet op de ontwikkeling van zelfdiagnosetool Reuma? Reuma? wordt in 2021 verder getest en komt dan online beschikbaar. Ook is er positief resultaat uit onderzoek naar het vroeg opsporen van ontstekingsreuma. Dr. Conny van der Laken (Amsterdam UMC): ‘Met de PET-scan konden wij ontstekingen tot wel een jaar eerder opsporen, ruim voordat iemand de diagnose kreeg.’ De techniek wordt nu onder meer patiënten onderzocht.

Onderzoekresultaat: beginnende ontstekingsreuma eerder ontdekken met een PET-scan. Klik hier om meer te lezen.

ReumaNederland stimuleert en financiert kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk reumaonderzoek. Het doel is zo snel mogelijk een verbetering in de diagnose van reuma en in de behandeling van mensen met reuma te realiseren. In 2020 financierde ReumaNederland 32 kortlopende projecten ter waarde van € 2,3 miljoen.

ReumaNederland ondersteunt kansrijke innovaties die de behandeling van mensen met reuma verbeteren. In 2020 besteedde ReumaNederland € 1,5 miljoen aan innovatieprojecten zoals RegMed XB dat werkt aan een implantaat dat een kunstgewricht overbodig moet maken. Ook besteedden we € 1,3 miljoen aan het samenwerkingsverband ARCH voor betere zorg voor mensen met een zeldzame vorm van reuma. Lees hier meer.

 

Reuma beter behandelen

ReumaNederland maakt onderzoek mogelijk nu al voor verbetering zorgt. Wat te denken van dr. Radboud Dolhain (Erasmus MC) die wereldwijd voorop loopt in het verbeteren van de behandeling van ontstekingsreuma voor en tijdens de zwangerschap. Zijn behandelplan en de combinatie van medicijnen zorgt bij 90% van de zwangere vrouwen met reumatoïde artritis (RA) voor een rustig ziektebeeld. Een geweldig resultaat.

Lees meer over de combinatie van twee reumamedicijnen voor een nieuwe behandeling voor Sjögren.

Reuma genezen

Genezen van reuma. Dat is wat ReumaNederland wil voor meer dan 2 miljoen Nederlanders. Daarom financieren we baanbrekend onderzoek dat dat mogelijk moet maken. De onderzoeksgroep van professor Jaap-Jan Zwaginga (LUMC) werkt aan een revolutionaire manier om het afweersysteem bij mensen met ontstekingsreuma weer goed te laten werken. Prof. Zwaginga: ‘Nu vergist het afweersysteem zich. Het valt het eigen lichaam aan. Onze toekomstige behandeling geeft aan bepaalde cellen in het immuunsysteem de opdracht: val de gezonde gewrichten niet meer aan. Uit ons onderzoek blijkt dat we op de goede weg zijn!’
Meer over de Research Centres of ExcellenceRCE's

ReumaNederland financiert langlopend wetenschappelijk in vijftien onderzoeksgroepen verbonden aan Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra. ReumaNederland heeft ze benoemd tot Research Centre of Excellence (RCE). In 2020 financierde ReumaNederland voor € 1,5 miljoen onderzoek naar artrose en kraakbeenherstel (zeven RCE’s), ontstekingsreuma (zeven RCE’s) en jeugdreuma (een RCE). Lees meer via https://reumanederland.nl/research-centres-of-excellence/

Artrose offensief

ReumaNederland maakte in 2020 bekend een ambitieus offensief tegen artrose te gaan starten. Artrose is geen onschuldige kwaal waar patiënten mee moeten leren leven. Het is een ziekte in de gewrichten die ernstige schade veroorzaakt. 85% van deze mensen ervaart altijd pijn en wordt serieus belemmerd in het dagelijks functioneren. Omdat artrose zoveel impact heeft en 1,5 miljoen mensen treft is ReumaNederland het artrose offensief gestart met als doel om van artrose een aandoening te maken die we kunnen voorkomen en genezen.

Artrose begon voor Jill toen ze nog maar 21 was. Een slecht functionerende meniscus zorgde ervoor dat het kraakbeen in haar knie kapot ging. De boodschap was: ‘Eigenlijk kunnen we weinig meer doen, want voor een knieprothese ben je te jong. Je moet er maar mee leren leven.’ Lees meer

Bekijk de artrose documentaire: zij verdienen beter.

Meer informatie over het artrose offensief? Klik dan hier.

 

Beter leven met reuma

Grote groepen in de samenleving zijn hard geraakt door de gevolgen van COVID-19. Dat geldt ook voor veel mensen met reuma die te maken hebben met een verstoord afweersysteem. We kregen heel veel vragen, die wij konden beantwoorden en die mensen hielpen in hun keuzes. Onze trainingen ReumaUitgedaagd! gingen allemaal online. Zo konden mensen met reuma ook in deze moeilijke tijd grip houden op hun leven met reuma. En ReumaNederland gaat samen met Universiteit Twente een pijnvrije pilstrip ontwikkelen. Want het is te gek voor woorden dat mensen met reuma niet zonder pijn of hulp van anderen de pillen waar ze afhankelijke van zijn uit de pilstrip kunnen krijgen. Dat moet anders!

Kijk hier het vragenuur over reuma en corona terug.

ReumaNederland besteedde in 2020 € 2,5 miljoen aan patiënteninformatie en bewustwording over reuma. Veel extra informatie kwam tot stand over COVID-19 en reuma. Lokale en landelijke patiëntenorganisaties ondersteunden wij met € 1 miljoen euro. De belangrijkste activiteiten voor patiënten zijn beweegactiviteiten en lotgenotencontact. ReumaNederland faciliteert ook online contact tussen patiënten onderling. In 2020 hebben we dit verder uitgebreid met een prikbord voor en door mensen met reuma.

 

Samen in actie

ReumaNederland heeft het jaar 2020 goed doorstaan, ondanks alle uitdagingen. We zijn trots op de dingen die we samen met al onze supporters hebben bereikt. De collecte in maart moesten we door corona afzeggen, maar in oktober gingen duizenden collectanten alsnog de straat op voor de Inhaalcollecte. De Avond4Daagse stond in 2020 in het teken van jeugdreuma. ‘Ik kan lekker bewegen, kinderen met jeugdreuma kunnen dat niet’, dacht Jelle. Daarom liet hij zich sponsoren en hij haalde maar liefst 300 euromeer op dan hij had verwacht! Ook de Reuma Walk 2020 werd een succes met bijna 1000 sponsoren en een opbrengst van meer dan 15.000 euro. Dank voor uw steun en inzet, op welk gebied dan ook!

Meld je aan voor de Reumawalk

Financiële resultaten en jaarverslag 2020

Jaarverslag ReumaNederland 2020