Is reumatoïde artritis erfelijk?

Hoe reumatoïde artritis (RA) ontstaat is nog niet precies duidelijk. RA komt in sommige families vaker voor, maar het is geen erfelijke ziekte. Waarom de aandoening binnen sommige families dan toch vaker voorkomt, is nog onbekend. 

Over reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen ontstaan. Het afweersysteem ziet goede lichaamscellen aan voor kwade indringers die opgeruimd moeten worden. Hierbij ontstaan pijnlijke ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen.

Oorzaak is onbekend

Over hoe reumatoïde artritis precies ontstaat is nog veel onbekend. Hier is meer onderzoek voor nodig. Wel weten we dat bepaalde zaken het risico om RA te krijgen kunnen verhogen. Rokers lopen bijvoorbeeld meer risico dan niet-rokers.  Lees hier alles over de invloed van roken op reuma. 

Reumatoïde artritis is niet erfelijk

Veel mensen denken dat reumatoïde artritis erfelijk is. Hoewel de aandoening soms voorkomt bij meerdere mensen binnen één familie, is het geen erfelijke ziekte. Het ontstaan kan voor een klein deel door je genen worden bepaald, maar er zijn vermoedelijk veel meer factoren die eraan bijdragen. 

Zwangerschap en erfelijkheid

Als reumatoïde artritis in jouw familie veel voorkomt, is de kans dat je kind ook RA krijgt iets groter. Het is niet bekend hoeveel groter deze kans is. Heb je reumatoïde artritis en wil je graag vader of moeder worden? Bespreek je kinderwens dan zo snel mogelijk met je reumatoloog. Lees hier meer informatie over zwanger worden, erfelijkheid en RA.

Levensstijl lijkt belangrijker

Als reumatoïde artritis maar voor een klein deel afhankelijk is van je genen, lijken omgevingsfactoren dus veel belangrijker te zijn. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar deze externe factoren. Lees hier meer over wat er nu bekend is over de invloed van een gezonde leefstijl bij reuma.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie over reumatoïde artritis?

  • ReumaNederland werkt samen met Voeding Leeft aan een leefstijlbehandeling voor de meer dan 2 miljoen mensen in Nederland met een reumatische aandoening. Dit leefstijlprogramma wordt onder andere ontwikkeld voor mensen met reumatoïde artritis (RA).
  • Momenteel loopt het onderzoek ‘Plants for joints’ van diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein. Hierin wordt de invloed van plantaardig eten en gezond leven op reumatoïde artritis en artrose onderzocht.
  • Lees meer over reumatoïde artritis.
  • Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en oplossingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief