Over jicht

Jicht is een vorm van reuma die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Bij mensen met jicht werkt de stofwisseling niet zoals het hoort. De nieren scheiden urinezuur minder goed of er ontstaat teveel urinezuur in het bloed. Als gevolg hiervan vormt het urinezuur kristallen, in veel gevallen rondom de gewrichten. Hierdoor ontstaat een gewrichtsontsteking die enorm pijnlijk kan zijn. Dit noemen we ook wel een jichtaanval.

Oorzaken van teveel urinezuur

Er zijn een aantal oorzaken waardoor je een te hoog urinezuurgehalte in je bloed kan krijgen. In hoeverre erfelijkheid een rol speelt is nog niet helemaal duidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk een paar genen een rol spelen bij het krijgen van jicht. Mensen die deze combinatie van genen hebben, blijken meer risico te lopen op het krijgen van jicht. Maar ook andere factoren blijken van invloed op het ontstaan van jicht, zoals leefstijl.

Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van jicht, zoals de invloed van erfelijkheid, om meer duidelijkheid te krijgen. En om jicht mogelijk nog beter te kunnen behandelen.

Jichtaanvallen voorkomen

Een jichtaanval geneest meestal vanzelf. Binnen één tot drie weken zijn de klachten weer verdwenen. Het kan bij een eenmalige aanval blijven, of steeds weer terugkomen. Er zijn medicijnen die de aanvallen tegengaan en verlichten. Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers – Om de aanval te stoppen kan je arts een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) adviseren. Helaas remmen deze medicijnen soms de nierfunctie, waardoor het urinezuur juist minder goed wordt afgevoerd.
  • Corticosteroïden – Als je geen ontstekingsremmende pijnstiller verdraagt, kan je arts een corticosteroïd voorschrijven. Dit kan de klachten verminderen.
  • Colchicine – Een medicijn om gewrichtsontstekingen bij jicht af te remmen én te voorkomen. Colchicine wordt al heel lang gebruikt en is een veelgebruikt medicijn bij jicht.
  • Allopurinol – Bij chronische jicht kan je arts allopurinol voorschrijven. Dit medicijn kan de hoeveelheid urinezuur in je lichaam verlagen.
  • Febuxostat – Alternatief voor allopurinol. Als je dit niet kan of mag gebruiken schrijf je arts febuxostat voor.
  • Benzbromaron – Als allopurinol /febuxostat te weinig effect heeft of als je teveel bijwerkingen van allopurinol hebt, krijg je meestal benzbromaron voorgeschreven.

Daarnaast krijg je soms het advies om aanpassingen aan je voeding te doen. Gezond eten en drinken speelt namelijk een rol in het verminderen van pijnklachten en het verkleinen van de kans op een aanval.

Jichtaanvallen verlichten

Heb je last van een jichtaanval? Er worden verschillende mogelijkheden geadviseerd om de pijn te verlichten. Lees ons artikel ‘Hoe kan ik de pijn door jicht verlichten?’ voor meer informatie.

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie rondom jicht en voeding?