Hieronder vind je 6 video’s die je meenemen in het leven met reuma.

Aukje (11) heeft jeugdreuma

“Ik fietste naar school en kreeg ineens enorme last van mijn knieën. Ze werden heel dik en rood.” Aukje zat in groep 2 toen ze naar de huisarts ging met haar klachten. Na een half jaar kreeg ze te horen dat ze jeugdreuma heeft. “Ik hou van acteren, dansen en zingen, maar dat kan ik niet zo heel lang volhouden. Toch hoop ik dat ik een keer aan The Voice of Holland kan meedoen.”

Steun Aukje met een eenmalige donatie via Tikkie

Sandra (46) heeft polyartrose en fibromyalgie

Sandra deed alles zelf, van schilderen tot lampen ophangen. Maar sinds ze zes jaar geleden te horen kreeg dat ze polyartrose en fibromyalgie heeft, gaat dat niet meer. “Het voelt als falen van mijn lijf.”

Steun Sandra met een eenmalige donatie via Tikkie

Ineke (48) heeft axiale spondyloartritis

Ineke werkt in de gezondheidszorg. Daar ziet ze mensen waarvan ze altijd dacht: ‘wat zij hebben is veel erger dan wat ik heb.’ Maar de laatste tijd zijn haar klachten erger geworden en kan ze de reuma niet meer wegstoppen zoals ze altijd deed. “Door over mijn ervaringen te praten, voelt het als een coming-out.”


Steun Ineke met een eenmalige donatie via Tikkie

Jared Grant (28) heeft jeugdreuma

Zanger Jared wilde eigenlijk helemaal geen zanger worden. Dansen wilde hij, of een muziekinstrument bespelen. Maar toen hij 6 jaar was, kreeg Jared jeugdreuma waardoor hij niet meer zonder pijn kon dansen of piano spelen. “Alleen zingen kon ik nog en ben ik blijven doen. Ik ben blij dat ik dat wel kan, want door de muziek voel ik me vrij en kan ik mijn emoties uiten.”


Steun Jared met een eenmalige donatie via Tikkie

Gerjo van Osch is hoogleraar in het Erasmus MC. Ze onderzoekt het herstellen van kraakbeen bij artrose.

Kleine puzzelstukjes op hun plek leggen om te ontdekken hoe artrose ontstaat en hoe het behandeld kan worden. Dat doet professor Gerjo van Osch met haar onderzoeksteam in het Erasmus MC. “Waarom verloopt artrose zoals het verloopt? Dat weten we nu niet. Ik wil gewoon ontdekken hoe het zit.”


Steun Gerjo met een eenmalige donatie via Tikkie

Wouter Bos is reumatoloog bij Reade


Steun Wouter met een eenmalige donatie via Tikkie

Zij geven niet op. Wat geef jij?